Akyatan Lagün Gölü Kuş Cenneti


           040 - Akyatan Lagün Gölü Kuş Cenneti
                                   (Kısa bilgi)


İdari olarak Adana ilinin Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Adana’ya 45 km. mesafededir.

Köyümüz idari sınırında Sülüklükeli, Yonkeli ve Amanaman mevkilerinde komşu olan Akyatan Lagün Gölü Kuş Cennetine Adana Karataş ilçesi D-815 Devlet karayolu 45. km. de Gölkaya köy yoluna döndükten sonra 2 km asfalt yoldan köye, köyden itibaren Rahma yolundan 1 km stabilize yol sonrası Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı Lagün göllerinden Akyatan Lagün Gölü Kuş Cennetine gidilebilir. Göle sınır diğer köylerden de gidilmektedir.

*** 

Deltadaki göl ve lagünler, Akdeniz’in su düzeylerinin değişmeye başladığı 4. dönemin sonunda (10.000 yıl önce) oluşmaya başlamıştır. Akyatan gölünün bulunduğu yerde, deltayı oluşturan nehirlerin yataklarından taşmasıyla geniş bir bataklık oluşmuştur. Bataklık, daha sonra dalgaların taşıdığı kumların zamanla kıyıda oluşturduğu kordonla denizden ayrılmış ve bugünkü görünümünü almıştır.

Akyatan Lagün Gölü, Türkiye’nin en büyük lagün gölüdür. Ortalama su seviyesindeki alanı 4.900 hektardır.

Göl, güney batıdan çıkan 2 km.lik dar bir kanalla (boğaz) denize bağlanmaktadır.

Göl sularının yüksek olduğu dönemlerde kanal vasıtasıyla gölden denize, düşük olduğu dönemlerde ise denizden göle doğru su akışı olmaktadır. Bu nedenle göl suyundaki tuzluluk mevsimlere göre değişiklik göstermektedir.

Göl ile deniz arasında bulan kumullar Türkiye'nin en büyük kumullardır.

Kumulların kuzeydoğusunda hiç kurumayan ve ekolojik açıdan önemli tatlı su birikintileri ve bataklıkları vardır.

Deltalar, mikro ve makro floranın yüksek bir üretim düzeyine ulaştığı, dünyanın en verimli doğal alanlarıdır. 

Akyatan Lagünü, yaşama ortamlarının çeşitliliği, barındırdığı hayvan ve bitki türleri ile çok sayıda uluslararası öneme sahip sulak alan kriterine sahip bir sulak alan ekosistemidir.

Değişik habitatları, zengin bitki ve hayvan varlığı ile bilimsel çalışmalar için birer açık hava laboratuvarıdır. 

1955 yılında kumulda ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış ve günümüze kadar 3687 hektar okaliptüs, Kıbrıs akasyası, yalancı akasya, fıstık çamı, kızılçam, selvi gibi ağaçlarla ağaçlandırılmıştır. 

1990 yılında bir araştırmada 250 kuş türü tespit edilmiştir. Göl çevresindeki çamur düzlükleri kıyı kuşları için ideal ortamlardır.

Akyatan Lagün Gölü kışlama alanı olarak son derece önemlidir. Her yıl 70.000 ile 80.000 arasında su kuşu kışı alanda geçirmektedir. 

Gölün tamamını ve ağaçlandırma alanını kapsayan 11.244 hektarlık alan 1987 yılında Orman Bakanlığınca Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiştir.

1998 yılında Ramsar (uluslararası) sözleşmesi listesine alınan Akyatan Lagün Gölü, ilkbaharda Afrika’dan Avrupa’ya, sonbaharda Avrupa’dan Afrika’ya göç eden göçmen kuşlarına ve yerli su kuşlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Akyatan Lagün Gölü, orman, kumluk, sazlık ve bataklıklardan oluşan, endemik bitkiler ve nesli tükenmekte olan kuşlarla birlikte deniz ve kara canlılarının yaşadığı bir doğa harikasıdır.

Kuşlar

Kılıçgaga, Küçük Cılıbıt, Akça Cıbılıt, Küçük Kumkuşu, Döğüşkenkuş, Batak Çulluğu, İbibik, Gökkuzgun, Kırlangıç, Turaç, Saz horozu, Kocagöz, Yaz ördeği, Elmabaş, Patka, Macar ördeği, Yeşilbaş, Pasbaş, Mahmuzlu kız kuşu, Küçük Sumru, Flamingo, Suna, Fiyu, Dikkuyruk, Sakarmeke ve Flamingo gibi kuş türlerini barındırır.

Bitkiler

Zakkum, kirpi dikeni, canavarotu, farekulağı, yonca, mersin (Murt), sakız, nar, kamış, Kıbrıs akasyası, nilüfer, sarı süsen, ılgın, çit akasyası, okaliptüs, fıstık çamı ve sahil çamı bitkileri burada yeşermektedir. 

Hayvanlar 

Akyatan Lagün Gölünde Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağa türleri bulunmaktadır.

Çok sayıda yeşil renkli deniz kaplumbağaları ve adi deniz kaplumbağaları yuva yaparak yumurtalarını buraya bırakmaktadırlar, 

Yaban domuzu, çakal, tilki, kurt, tavşan, kirpi, vaşak, geyik, kuyruksüren, su samuru, ağaç kurbağası, ova kurbağası, çukurbaşlı yılan, yılan gözü kertenkele, bukalemun, balık ve mavi yengeç gibi hayvanlarında cennetidir Akyatan… 

Balıklar 

Kefal, çipura, levrek, yılanbalığı, yayın, karabalık, bıyıklı balık, sazan, aynalı sazan, gökkuşağı alası gibi balık çeşitleri yaşamaktadır. (Bilgiler derleme ve kısmen alıntı) 04.03.2010

İsa BEÇİK


''Sular yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer. Kimse bu günkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemeli. Çünkü kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar verir.'' (...)

Karataş Gazetesi25 Aralık 2014 Perşembe 00:02
TÜRKMEDYA TEMSİLCİSİ                                                                         İSA BEÇİK  04.03.2010





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri