Memleket Sevdamız

     

                   038 - Memleket Sevdamız

 

“Eline, diline ve beline sahip çık.” (Atasözü) (Memleketine, kültürüne ve soyuna)

Bu atasözünden anlaşılacağı gibi memleketimize, kültürümüze ve soyumuza sahip çıkacağız ki memleket sevdamız sürsün. Sevdamız için bilgili olacağız ki dik durarak güçlenip çevremize yardımcı olacağız.

Her kes kendi köyüne ve kentine sevdalıdır. Bu sevda birleşince ülkemize olan sevdamız ortaya çıkmaktadır.

Bende Adana’ya olan sevdamı anlatacağım ama Adana bir sayfaya sığmaz. Adana bir kitaba da sığmaz. Çünkü Adana Ademoğlunun yerleşik hayata geçtiği ilk yerleşim merkezdir.

Adana bir kitaba da sığmaz dedik ama siz araştırırsanız aklınıza sığar.

Adana şalgam ve kebap ile bilinse de Adana kültür, sanat ve tarihtir.

Adana; "Toroslardan ovaya geniş kıvrımlar yaparak Akdeniz'e dökülen Seyhan (Sarus) nehrinin kıyılarında kurulmuştur. Adana'nın merkezinde bulunan Tepebağ höyüğü, İnsanoğlunun yerleşik hayata geçtiği neolitik döneme aittir. Tarihi M.Ö.6000 lere kadar dayanan Dünyanın en eski yerleşim birimidir.

*

Konar göçer hayat yaşayan Ademoğlu, Adana'ya gelip Seyhan (Sarus) nehrinin bol suyunu görünce buraya geçici olarak çadır kurmuşlar. Çevrede gezinirken yabani olarak yetişen Karakılçık Buğdayın lezzetini keşfetmişler. Bir daha ne zaman yetişir de yeriz diye birbirleriyle istişare yaptıklarında, altı ay sonrasını düşünerek çadırlarını sökmemişler.

Bu süre içerisinde beslenmek için avcılık amacıyla çevreyi gezinmişler. Ovanın bereketini, suyun bolluğunu, dağı ve deniz de bulmuşlar. Bu ovanın yaylası da denizi de var, yaşanacak yer olduğunu anladıkları için buraya şimdiki Tepebağ mahallesine yerleşmişler. Daha sonra nüfusları çoğalınca buğdayın yetiştiği Diyarbakır'a kadar dağılmışlardır.

*

Adana’da iyi ki Çukurova Üniversitesi vardır, çünkü çok kıymetli ilim ve bilim adamlarının Adana’da yaşamalarını sağlıyor.

*

Din bilginlerimizden nakledilen bir hadiste;

İmam-ı Müslim hadislerinden birinde şöyledir; “Seyhan, Ceyhan, Fırat ve Dicle hepsi cennet ırmaklarındandır.”

Hz. Lokmanın ölümsüzlük ilacını Adana’da bulup reçeteyi Ceyhan ırmağına düşürmesi,

Dünyanın en eski tıp okulunun Adana’da kurulmuş olması,

Dünyada bilinen en eski tıp kitabının Adana’da yazılmış olması,

Akyatan Lagün Gölü ve Bölgedeki endemik bitkilerden dünyada ilk eczacılığın yöremizde uygulanması,

Bunlar Adana’nın ne kadar önemli olduğunun bir gerçeğidir.

Dünyada en büyük lagünlerden olan Akyatan Lagün Gölü; Akdeniz’in su düzeylerinin değişmeye başladığı 4. dönemin sonunda (10.000 yıl önce) oluşmaya başlamıştır. Tipik bir alüvyon baraj gölüdür.

Akyatan da; Deltalar, mikro ve makro floranın yüksek bir üretim düzeyine ulaştığı, dünyanın en verimli doğal alanlarıdır

Yaz ördeği Avrupa'da İspanya dışında sadece Çukurova (Akyatan) lagünlerinde yaşamaktadır.

(Dünyada) İmarlı-Planlı İlk yerleşim birimi olan Karataş’ta ki Magarsus Antik Kent'in M.Ö.1400 ile M.Ö.1200 lü yıllar arasında kurulduğu Alman Prof.Th. Bossert yaptığı araştırmada ortaya konmuştur.

Yine Karataş Magarsusta Antik Kent Persler, M.Ö.500'lü yıllarda eğitimli ulaklarla Dünyanın ilk posta sistemini resmileştirmiştir.

Karataş Kızıltahta Tarihi Akdeğirmen mimarisi ile Magarsus Antik Kent  döneminden bu yana ayaktadır.

Dünyada halen kullanılan en eski Taşköprü Seyhan nehri üzerindeki Adana Taşköprü’südür.

Dünyada halen kullanılan 600 yıllık taş yapı binalarından; Adana Ulu Cami, Ramazanoğlu Medresesi, Ramazanoğlu Konağı, Ağca Mescit, Yağ Cami ve bu caminin yer altındaki abdesthanesi ki o zamanlar soğuk hava deposu olarak kullanılmıştır. 

Ayrıca halen kullanılan 600 yıl önce yapılmış Atatürk Müzesi olarak kullanılan Ramazanoğlu Suphi Bey Konağı, Çarşı Hamamı, Bedesten, Kazancılar Çarşısı, heleki Ulu Cami Konik Kubbede Hayat Ağacı ve Şahmeranı vardır.

Dünyanın en büyük İbriklerinden ve bir ton ağırlığındaki Kehribar Tespih Adana Vakıf Tespih Çarşısındadır.

Dünyada minaresi altında yaya geçidi olan tek cami Adana Tarihi Yeni Camidir.

“Adanalıyık Allah’ın Adamıyık”

Türk askeri Çanakkale'de dünya ya diz çöktürürken tarihler 1915'i gösteriyordu. Adanalıların olduğu Adana Bayırında Adanalı askerlerin savaştaki başarısı kısaca “Adanalıyık, Allah’ın Adamıyık” sözünü onurla günümüze taşıtan atamızı bilmek gerekiyor.

1915 yılında Çanakkale Savaşı'nda tüm askerleri şehit olan 57. Alay'ın Sancağını Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak'ta Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nde 5 Ocak 2013 tarihinde Adana'da ilk defa halkının ziyaretine açıldı.

 Çanakkale ruhuna yakışan 57. Alay Şehitler Cami Çukurova Üniversitesitesinde yaptırıldı.

Seferberlik dönemi Adana'da her aileden bir şehit mutlaka vardır. Tarihçiler her zaman böyle diyor. 

Adana’nın ilk Müslüman eczanesi olan Mustafa Rıfat Gülek Eczanesinden, Çanakkale Savaşında yaralı askerlere yardım için tıbbi malzeme gönderilmiştir.

“Adanalıyık, Allah’ın Adamıyık” demekle, kebap yiyip şalgam içmekle Adana bitmiyor.

Daha birçok ilkler ve gelişmeler Adana’da gerçekleşmiştir. Her yılbaşı ve Ocak ayında Adana’nın güncel değerleri de vardır. 

Hatay Türkiye’ye bağlandığı için 1940 yılında Adana'nın Kurtuluşu 5 Ocak kutlamasının daha bir güzel, daha bir heyecanlı olması için Türkiye'nin ilk en büyük Türk Bayrağı Adana'da Ulu Cami ile Büyüksaat Kulesi arasına çekilirken, o güne uygun bir şiirin de öğrencilerden biri tarafından okunması istenmiştir. Ancak, 5 Ocak kutlamalarına uygun güzel bir şiir bulunamamıştır. Adana Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olan Arif Nihat Asya; bir gece çalışarak, şafak sökerken Bayrak Şiirini hazırladı. 5 Ocak kutlamalarında ilk defa öğrencisine “Bayrak” şiirini okutmuştur. Bu şiirden dolayı Arif Nihat Asya, Adana’da Bayrak şairimiz olarak unvan almıştır.

*

Gazi Mustafa Kemal Atatürk 15 Mart 1923'te Adana'ya geldiğinde söylediği, "Efendiler, bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur" sözleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında, kentimizin taşıdığı misyonu vurgulaması açısından tarihi önem taşımaktadır ve Adanalılar olarak hepimizi gururlandırmaktadır.

Bu durumda memleket sevdamız olmasın mı?

Adana için bunlar birkaç örnek. Adana’yı iyi tanımamız ve anlamamız gerekiyor.

Ben Adana’da yılbaşında doğmuşum. Babam, dedem ve babamın dedesinin kabirleri Gölkaya'dadır. 

          Dedemin dedesi ve benden yedi göbek önce atam Karataş Çotlu köyünde kabristanlıktadır. Çotlu, günümüzde Yüreğir İlçesine mahalle olarak bağlandı.

Yani ben Adanalıyım. “Adanalıyık Allah’ın Adamıyık” "Adanalıyık Bayrağa Sevdalıyık" diyorsak; 

Ülkemiz için memleket için mücadele ederek, bize bu güzel mirası bırakan ve 5 Ocak Adana’nın kurtuluşuna vesile olan Şehit ve Gazi ile insanlık adına hizmet yapanları rahmet ve minnetle anıyoruz. 

Bize ve gelecek neslimize de memleket sevdamızın devamı temennisindeyiz. 

Memleket Sevdamız yazımızda kısa isttistiki bilgileri yöremiz insanına da bilgi tazelemek maksadıyla hazırladım. 19.04.2015


İsa BEÇİK

Sabır, sağlık, eğitim ve doğru iletişim, olmazsa olmazlardandır. 

3. Adana Merkez Kültür Gezimizde Tarihi Bosnal Salih Efendi Konağında dinlenme, bilgi değerlendirme ve çay molası 19.04.2015


Ç. Ü. İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatlar Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu Hocamız Ulu Camii anlatıyor.

Ulu Cami batı kapı üzeri konik kubbe güneyinde, iki Şahmeran (yılan) kabartması vardır. Şahmeran başlarının üstünde üç adet hayat ağacı motifi de vardır. Fotoğraf İsa Beçik, Adana

Ulu Cami batı kapı üzeri konik kubbe güneyinde, iki Şahmeran (yılan) kabartması vardır. Şahmeran başlarının üstünde üç adet hayat ağacı motifi de vardır. Fotoğraf İsa Beçik, Adana

Ç. Ü. İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatlar Anabilim Dalı Bölüm Başkaı Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu Hocamız Ulu Camii anlatıyor.


Ziyapaşa parkında 3. Adana Kültür Gezisi için buluşmamızdaki hatıra fotoğrafı.
Ramazanoğlu Medresesi. Günümüzde Türk-İslam Kültür Merkezi olarak kullanılmakta.


Mustafa Rıfat Gülek Eczanesi 19.04.2015


Tarihi Ağca Mescidi Tarihçi Cezmi hocamızdan dinliyoruz.

Tarihi Yağ Cami

Tarihte Soğuk Hava Deposu olarak kullanılan
Yağ Cami Abdesthanesi.

Tarihi Ulu Camiyi Tarihçi Cezmi hocamızdan dinliyoruz. 

Tarihi Ulu Camiyi 

Adana Kalesinden kalan tek sütunun üzerinde Adana Kalesini Tarihçi Cezmi hocamız anlatıyor 

Adana kalesinden günümüze gelen

Tarihi Yeşil Mescidi Tarihçi Cezmi hocamızdan dinliyoruz 

Biz geçerken tarihi duvar yıkılmasın diye gezi gurubundan duvara destek olan dostumuz. Espiri olsun fotoğrafı çektim.

Amerikan Misyonerlerin Adana'da uzun yıllar kaldığı ev

Tarihi Tepebağ Höyüğünü Nuri hocamızdan dinliyoruz.

Tarihi Musa Balı Konağını Orhan Başkanımzdan dinledik. Fotoğrafların çoğunda ben yokum. Çünkü fotoğrafları çeken ben olduğum için kamera arkasındayım

Osmanlı döneminde Sıbyan mektebi olarak kullanılmış. Cumhuriyet dönminde de yine okul olarak kullanılmış.

Oamanlı döneminde Sıbyan mektebi olarak kullanılmış. Cumhuriyet dönminde de yine okul olarak kullanılmış. Sabri Gül hocamız anlatıyor

Gelin, Adana'dan ayrılmadan gezeyim demiş, bizede rastladı. Tarihi sokakta hatıra fotoğrafı çektiren arkadaşlarımız oldu.

Hizmete açıldığı yıllar Türkiye'nin, Balkanların ve Ortadoğunun en büyük cami özelliğini taşıyan Sabancı Merkez Cami

1 Ton ağırlığında dünyanın en büyük Kehribar Tesbihi
Dünyanın en büyük ibrik lerinden


Çukurova Üniversitesi 57. Alay Şehitleri Cami 

Kum Zambağı;
Kumda yetiştiği için Kum Zambağı denmiştir.
Türkiye kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında bulunan doğal kum zambakları bölgemizde en çok Karataş, Tuzla'da yetişiyor.
Her yıl Ağustos ve Ekim ayları arasında beyaz çiçek açar.

Magarsus Antik Kent Döneminden Tarihi Akdeğirmen. Kızıltahta, Karataş
 
Magarsus Antik Kent Döneminden Tarihi Akdeğirmen. Kızıltahta, Karataş
Tarihi Varda Köprüsü, Karaisalı

Tarihi Varda Köprüsü, Karaisalı

Her yıl yaplın güreşlerin 530. suna izleyici olarak gittiğim Tarihi Ermeydanı. Kızıldağ Yaylası, Karaisalı


Kapıkaya Kanyonu Karaisalı
                                               
Tarihi Süleyman Kulesi Yumurtalık
Magarsus Antik Kent Dönemi Tarihi Hamam Karataş. Arkada görünen Akyatan Lagün Gölü
Magarsus Antik Kent Dönemi Amfi Tiyatro, Karataş

Tarihi Taşköprü ve Sabancı Merkez Cami Adana

Tarihi Ramazanoğlu Konağı Adana

Tarihi Yeni Cami Adana

Tarihi Tren Gar Adana

Tarihi Misis Köprüsü Adana


Tarihi Bedesten Adana
Şalgam ve simit

İçerseniz çay var

Adanalıyık Gönülden Teşekkürler















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Yüreğir Ovası Aşiretleri