Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığı

 


            028 - Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığı 

         
           Yamanlar Taşköprü; resmi kayıtlarda Gölkaya köyü mıntıkasında olduğundan köprü yanındaki kabristanlığa da Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığı diye başlık attım.

            Köyün kurucusu Hacı Ali Ağa (Tekoğlan) köy kabristanlığı olarak da  Yamanlar Taşköprü yanındaki kabristanlığı tahsis etmiştir. Ailesinin kabirleride Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığındadır.

             Sonraki yıllarda bu kabristanlığın yeri zamanla küçük kalmıştır. 

             Feriziye Kulak kenarında tarla hissesi bulunan Cıngırlar, Yeşil ve Bozdoğan ailelerinin büyükleri anlaşarak bir kısmı Gölkaya köyünden Abdulsamet Yeşil'in babası rahmetli Mehmet YEŞİL, bir kısmı da Çakırören köyünden Veysel Erdem BOZDOĞANGİL’in dedesi rahmetli Osman (BOZDOĞAN), bir kısmı da Topraklı köyü Cıngırlar dan Mahmut Menteş babası rahmetli İsmail Menteş tarafından tahsis edilmiş ve Hacı Ali  (Tekoğlan) tahsis ettiği kabristanlık büyütülmüştür.

            Gölkaya, Çakırören, Küçükkarataş, Karataş İlçeden bazı aileler ve şu anda  varlığı olmayan sebebi Gölkaya Köyü Tarihçemiz de yazılı, Camili, Cıvıklar ve Deli Yusuflu köyleri, çok azda olsa Bahçe ve Bebeli köylerinin merkezi konumunda ve yol güzergahı olduğu için Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığı akrabalık bağı olduğu için ortak kullanılmışlardır. 

            Kabir taşlarında ki yazılardan da ortak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Burada eski kabirler ve Şehit kabirleri de vardır.

            Yukarıda ismi yazılı köylerde yaşayanlar genelde akrabadır. Bebeli, Gölkaya (Feyziye) ve Çakırören (Sırınsı); Kütük Bozdoğan aşiretinin beylerine ait köylerdir. Kız alıp-verme sonucu akrabalık genişlemiştir. 

            Bu köylüler geçmişte; ulaşım araçlarının olmadığı, yolların bozuk olduğu, haberleşmenin olmadığı dönemlerde bir birlerine ziyarete gitmeleri güçlük içinde oluyormuş. 

             Akrabalık bağlarını kopartmamak için; zorunlu olarak gidilecek olan kabristanlığa yani Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığına cenazelerini defnetmişler. Bayramlarda, düğünlerde bu kabristanlıkta buluşup görüşür ve hasbıhal yaparlarmış. 

             Çocukluk yıllarımdan hatırlıyorum. Düğünlerde çeyiz veya gelin konvoyu ile Gölkaya Yamanlar Taşköprü düğün alayı ile geçilerek kabristanlığa ziyarete mutlaka gidilirdi.

Sonraki yıllarda yolların yapılması, motorlu - motorsuz araçların çoğalması, uzağı yakın etmiştir. Dolayısı ile görüşmeler sıklaşmıştır. Gölkaya Yamanlar Taşköprü kabristanlığına cenaze eskiden eziyet ile götürülürmüş. Bunlar göz önüne alınarak her köy kendine yakın kabristanlığı tahsis etmiştir. 2012 
                                                                                                                               
               Ek Bilgi; 26.08.2018 düzenlendi.

               Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığı, üçüncü kez büyütmede rahmetli Sadettin Yeşil'in katkıları ile Yeşil'lerin tarlasından ekleme yapılmıştır.


     İsa BEÇİK


   "Ana rahminden geldik pazara, Bir kefen aldık döndük mezara." (Yunus Emre)

 

Köyün Kurucusu Hacı Ali (Tekoğlan) kabri


Hüsne Ana ve Aile Ruhuna Fatiha yazılı yerde tahmini olarak İstiklal Madalyası olan Çanakkale Gazisi İsmail Karadağ ve eşi Hüsne Karadağ ve kendilerinden önce rahmetli olan oğluna ait üç mezar olduğunu düşünüyorum.  




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri