Gölkaya Kabristanlığı

           

           030 - Gölkaya Kabristanlığı


           Çevre köylerle ortak kullanılan Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığına eskiden cenaze eziyet ile götürülürmüş. Bunlar göz önüne alınarak her köy kendine yakın kabristanlığı tahsis etmiştir. 

*

Gölkaya Kabristanlık tahsisinde rahmetli (Hacı) Yusuf BOZDOĞAN evlatlarına; "Ben ölünce çocuk kabristanlığı karşısındaki tarlamızın yol kenarında pelit ağacı altına defnedin, bu tarladan köye yetecek kadar da kabristan yeri verin" diye vasiyet etmiştir. Çocukları da vasiyeti yerine getirmişlerdir. Şimdiki kabristanlığın olduğu yerdir. İlk kabir de (Hacı) Yusuf BOZDOĞAN' ın kendisine aittir.

Gölkaya Köyü Kabristanlığı 17.04.1969 (Hacı) Yusuf BOZDOĞAN’ ın ölüm tarihinde hizmete girmiştir.

Kabristanlıkta bulunan pelit ağacını kimin ektiğini (Hacı) Yusuf BOZDOĞAN' ın da bilmediğini bir sohbetinde duymuştum. Yani buradaki meşe ağacının asırlık olduğu anlaşılmaktadır. Bazı yazılarımda bu ağaçtan bahsettim.

Bu kabristanlığın çevresini, köylü imece usulü ile duvar çevirmiştir. Giriş kapısı yanına bir çeşme yapılmıştır. Daha sonra mezarlık içine değişik yerlere hayır severler tatafından çeşmeler yaptırıldı.

Büyükşehire bağlanmadan evvel köyümüz eşrafından, emekli işçi Mansur Can, kabristanda ot çöp temizlik yaparken bir kaç kez rastladım. Sorduğumda boş kaldıkça, bedel beklemeden, gönüllü olarak köylümüze, atamıza saygıdan ve sevgiden dolayı temizlik yapıyorum dedi.

            Maddi manevi emeği geçenlerden ahrete intikal edenlerin ruhu şad, mekanları cennet olsun. Hayatta olanlardan da Allah razı olsun. 01.01.2012

Not eklendi; 
Gölkaya  Kabristanlığında da 2011 yılında başlatılan DSİ toplulaştırma çalışmasında muhtarlığın talebi üzerine ekleme yapılarak mezarlık genişletilmiştir. 2016

İsa Beçik

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 


Emekli işçi Mansur Can gönüllü olarak mezarlık temizliyor.

Gölkaya Kabristanlığında asırlık meşe ağacı 2012






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri