Gölkaya Çocuk ve Garip Kabristanlığı

  




             029 - Gölkaya Çocuk ve Garip Kabristanlığı 


          Çocuk ve Garip Kabristanlığın yeri aile büyüklerimizden olan Havana ebe, tarla hissesinden bağışlamış olduğunu öğrendim.

          Gölkaya köy yolu kuru kulak mevkiinde, şimdiki Gölkaya Kabristanlığının karşısı yol ve drenaj kanalın kesiştiği köşesinde muhtarlık adına tapu kayıtlı Çocuk ve Garip Kabristanlığı vardır.

Köyde nenelerimiz, zamanın şartlarından dolayı doğumda yaptırdıkları için onlara ebe denirdi. 

Köyde doğan bebekler, şehire gitmek zor  ve bebek ölüm olayıda çok olduğu için nüfusa kayıt yaptırmanın zorluğundan dolayı çoğunun nüfusa kaydı yoktur. Hatta bir yaşından önce nüfusa kayıt yaptırılmazmış. 

           Nüfusa kayıt yaptırılmadan ölen bebekleri ve çocukları buraya defin işlemi yapılmıştır. Birçok bebek ve çocuk mezarı vardı. Dinimize göre bunların hepsi 'Sabi'dir.

           "Türk Dil Kurumuna göre Sabi kelimesi iki farklı anlama gelir. İlk Anlamı: Çocuk, yeniyetme İkinci Anlamı: Masum, suçsuz, günahsız."

 Çocukken rahmetli olan ağabeyim Süleyman ve İbrahim ile kardeşim Yılmaz, Çocuk ve Garip Mezarlığına defnedilmişler. Yılmaz kardeşimi hatırlıyorum.

Buradaki mezarların bir çoğu köye misafir geldiğinde vefat ettiğinden buraya defnedildiğini büyüklerimden dinlemiştim.

           O yıllarda; kış mevsiminde yollar çamur, araç, gereç ve hava şartları nedeniyle zorda kalındığı zaman, buraya yetişkin cenazesi de defnedilmiştir. Sahipsiz gibi görünen eski kabirlerin bir kısmı büyüklerimize, atalarımıza aittir. Biz onların mirasçısıyız.

Eşimden dolayı bildiğim Karataş Kırhasan köyünden Fadime (CINGIR), köyümüzdeki kızı (Hatice BAŞCI) Cıngır Ebeyi kış mevsiminde ziyarete gelmiştir. Köyümüzde rahatsızlanmış ve vefat etmiştir. Mevsim ve araç gereç şartları müsait olmadığından cenazesi Kırhasan köyüne götürülememiştir. Köyümüzde Çocuk ve Garip Kabristanlığına defnedilmiştir.

           Yine köyümüzde imam ve eğitmenlik yapan, Rize - Güneyce Eşrafından İbrahim ÇİÇEK, köyümüzde vefat etmiştir. Çocuk ve Garip Kabristanlığına defnedilmiştir.  Yıllar sonra şartları müsait olan mirascıları-çocukları mezarını beton arme ve mermer kitabe yaptırmışlardır.

           Köyümüz eşrafından rahmetli Osman Hayri amcada bu hocaya saygısından dolayı vasiyeti üzerine yanına defnedilmiştir.

           Bunlar bildiklerim. Bilmediğimiz ve bizde emeği olan başka atalarımız da vardır. Saygı duymamız gerekir.

            Buraya defnedilen yabancılar o zamanki şartlara göre garip işlemi görmüşlerdir. 

           Medeni Hukukumuza göre her yerleşim biriminde olması gereken Garipler Mezarlığı büyüklerimiz tarafından hukukumuzun gereği olarak yerine getirilmiştir

            Her yerleşim biriminde Medeni Hukukumuzda Garipler Mezarlığı halen olması gerekmektedir. Bizimde köyümüzde var olan Çocuk ve Garipler Mezarlığını korumamız gerekmektedir.

           Sonbahar mevsiminde çalılık ve otlar kuruduğu zaman, zorda olsa eşimle birlikte buraya girip kısmen gezerek ziyaret ediyor ve duamızı yapıyorduk. Gördüğüm kadarıyla işlenmiş eski mezar taşları da vardı.

           Çocuk ve Garip Kabristanlığı oldukça sahipsizdi. Zamanla tarla mezarlığa giriyor ve zarar veriyordu, yok oluyordu. 01.01.2012

İlgililerle görüşmelerim oldu. Daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi kapsamına alındığında, diğer mezarlıklar gibi buranında bakımının yapılmasını muhtarlığımıza hatırlatmıştım.


           08.03.2020 Tarihinde, Korona Virüs Salgın kısıtlamasının ülkemizde başlamadan iki gün öncesi kabristanlık ziyaretine ailece gittim. Maalesef Çocuk ve Garip Kabristanlığının iş makinesi ile tasfiye edilmiş olduğunu üzülerek gördüm.

Ne garip ki kültürümüzü anlatan, atamızın kimliğini ve özelliğini gösteren mezar taşları da tasfiye edilmişti.

Olan olmuş bitmiş diye nedenini öğrenmek bile istemedim. 

O gün üzüntüyle Gölkaya Kabristanlığı, Gölkaya Çocuk ve Garip Kabristanlığı, Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığını ziyaret ederek duamızı yaptık. 

Atalarımızın ruhları şad mekanları Cennet olsun.
*
            Daha önceki fotoğraflarla son gittiğimde çektiğim fotoğraflar kıyaslanabilir. 25.04.2020

***
Dinimizde misafir ve çocuklarla ilgili bilgiler vardır. Bunlardan iki ayrı hadisi şerifi örnek aldım. Miras aldığımız kabirleri koruyamadık diye düşünüyorum.

“Misafir, rızkıyla gelir, ev sahiplerinin günahlarının affedilmesine vesile olarak çıkıp gider.” (Aclûnî, 1/88,  2/36 Hadisi Şerif)
 *
           "Küçükken ölen çocuklar, ana-babaları ile karşılaşınca, ellerinden tutup, ana-babaları Cennete girinceye kadar, onlardan ayrılmazlar." (Müslim Hadisi Şerif)


            İsa Beçik

            Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 
            


Gölkaya Çocuk ve Garip Mezarlığı sessizlik ve ilgisizlikle böyle yok edilmeye başlandı.



2015 Yılında Çocuk ve Garip mezarlığı önündeyim. O zaman tarlada meyve ağacı ekilmemiş.
Çocuk ve Garip Mezarlığı

Çocuk ve Garip mezarlığı 08.03.2020

Çocuk ve Garip mezarlığı 08.03.2020

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi
2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi. Sahipsiz kabirde üç kardeşim ve diğer çocuklar ile gariplere dua yaparken eşim tarafından çekilen fotoğrafım.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi. Eşim babaannesi Hatice Başcı (Cıngır ebe) annesinin kabir ziyaretinde dua ederken çektiğim fotoğraf.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi. Rize Güneyce eşrafından İbrahim Çiçek Köyümüzde imamlık ve eğitmenlik yapmış. Ruhu şad mekanı Cennet olsun. 08.03.2020 tarihinde çektiğim fotoğrafta görünen mezar.

2015 Yılı ve Öncesi Çocuk ve Garip Mezarlığı İçi. Rize Güneyce eşrafından İbrahim Çiçek Köyümüzde imamlık ve eğitmenlik yapmış. Ruhu şad mekanı Cennet olsun. 08.03.2020 tarihinde çektiğim fotoğrafta görünen mezar.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri