Tapu ve Kadastro


***

    026 - Tapu ve Kadastro



          1858 Tarihli Osmanlı Arazi Kanunnamesi 1865 yılında Çukurova da Fırka-i İslahiye tarafından uygulanmıştır. 

Bundan sonra köyümüzde de Tapu ve Kadastro işlem kayıtları başlamıştır.

Köyde genel olarak tarlalar bedelini ödeyenlere ödedikleri değerde tarla kayıt tescil  işlemleri yapılmıştır. 

Ödeyemiyenlere hayvancılık önerilerek araziden otlayıke-mera bırakılmıştır.           

Zenginde olan köy kurucusu Hacı Ali (Tekoğlan) ağaya o zamanki yönetim tarafından kendisine tahsis edilen arazinin vergi harçlarını, diğer giderlerini ödeyerek adına tescil yaptırmıştır. 

Günümüzde Gölkaya'da ki tarlaların çoğu Hacı Ali (Tekoğlan) a kayıtlıdır.

           Tarla sınırını belirlemek ve hayvanların mahsule zarar vermemesi için tarlasının etrafına hendek açtırarak koruma altına almıştır. Bu hendeklere de Hacı Ali hendeği denmiştir. Günümüzde de halen Hacı Ali hendeği olarak bilinen yerler vardır. Bazı tapu kayıtlarında da Hacı Ali Hendeği sınır gösterilmiştir.

           Köye yerleşenlere köydeki arazilerden tesciller yapılmıştır. Tescili yaptırılmayan ve köy otlakıyesi (mera) olarak kalan araziler de vardır. Bunların en büyüğü Bucak mevkidir.

           Toprak ile yapılan ziraat verimli olunca otlakıyenin çok olduğunu düşünen yönetim, köylüye teklif getirerek vergi ve masrafını karşıladıkları kadar adlarına tarla tescil yapılacağı bildirilmiştir.

           Hacı Ali (Tekoğlan) ağa para temini için Kadirli ye kardeşinin (Şap Mehmet) yanına giderek durumu anlatmış ve para istemiştir. Beklediği parayı alamayınca geri dönmüştür.

            Bu gelişmeler sonrası tekrar köy çevresinde tescil yapılan irili ufaklı araziler olmuştur. 

Hayvancılık ile geçim yapacaklar için otlakıye bırakılmıştır.

            Bucak'ın güneyinde bulunan eski bucak (Altın göl) mevki, vergi ve masrafını karşılayan Oğlakçılar adına kadastro kayıtlarında geçtiğini, hatta Elif Ağa ‘Oğlakçı’ adına kayıtlı olduğunu duymuştum.

            Bucak'ın kuzeyi; küçük bucak mevki de vergi ve masrafını karşılayan Kürkçüoğlu Osman ve Ahmetçioğlu Hasan adına kadastro kayıtlarında geçtiğini büyüklerimden duymuştum.

            Orta kısımda kalan Bucak mevki hayvan otlatılması için köy otlakıyesi (mera) olarak kayıtlara geçmiştir. Bu kayıtlara göre; Fevziye (Gölkaya) köyü gavur bucağı da denilen mevki; hudutları Hacı Ali Hendeği ve hali ile mahdut (Akyatan Lagün gölüne sınır) 2.000.000. m2 miktar olan 115 parselin genel adı Bucak'tır.

Bucak mevki köy merası olarak tartışmalara neden olmaktadır. Tartışmaya tahammül edemeyen yaşlılarımız da, gavurun bucağı yine huzurumuzu bozdu demleri sonucu adı "Gavur Bucağı" olarak kaldığı da söylenmektedir. 01.01.2012

           Sonraki yıllar miras paylaşımı ile küçülen tarlalar, köyde büyüklerimiz güzel düşüncesiyle kendi aralarına resmi olmazsada anşalarak tarlalarını toplulaştırma yani bir yerde birleştirme yapmışlardır. 

           Paylaşımdan tarla verimlilik durumunda memnun olunmazsa, şerik olduğu için dört yılda bir, yer değişimi yapılarak anlaşırlarmış.

           Fotoğraf rahmetli babamın el yazması ile tarla birleştirme haritasıdır.

                                        İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 


Fotoğraf babamın el yazması ile kendisine ait ve aralarında anlaştıkları tarla birleştirme planı, haritasıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri