Köy Cami

***

022 - Gölkaya Köyü Cami

Eskiden Gölkaya Köyünde; ibadet herhangi bir evde, köy odalarında veya o gün kalabalığın olduğu yerde yapılırmış. Hava şartları göz önüne alındığı zaman,  köyün diğer tarafında oturanların da gelip gitmesi zor olurmuş.

Köye yerleşimden sonra Hacı Ali Ağa (Tekoğlan) köy ortasına cami yaptırmak için akrabası olan arsa hisse sahiplerini anlaştırarak köy ortasında şimdiki cami yerini tahsis etmiş ve camiyi yaptırmıştır. Bu haliyle cami 1860 yıllarında yaptırılmış olduğu anlaşılmakta.

Caminin asıl yeri, rahmetli Mehmet Aslan (öğretmen Mehmet) in atasına aitmiş. Şimdiki oturdukları yerin hisse sahibi de büyüklerimizden rahmetli Hava Başçı (Havana ebe) ye aitmiş. Hukuki işlemler yapılarak Havana ebeye başka yer tahsis edilmiş. Burada boşalan yere de Öğretmen Mehmet'in atası yerleştirilmiş. Cami yeri olarak da köy ortasında ve şimdiki yeri tahsis etmiştir. Buraya toprak kerpiçten yaptırılan mescitte ibadetlerini
yapmışlardır.

İmam veya müezzinin maaşı köylü tarafından toplanıp görevliye verilirmiş. Hatta köylü tarafından yemek ve bazı ihtiyaçları da ekonomisi iyi olan aileler arasında sıra ile karşılanırmış.
                *
1930 Yılında ise zamanın muhtarı öncülüğünde, köyümüzün ağa ve beyleri tarafından imece ile aynı yere kesme taş yapıdan cami yaptırılmıştır.

O tarihlerde köylerde şerefeli minare yapımı yokmuş. Ezan okumak içinde cami avlusunda dam yüksekliğinde taş merdivenle çıkılan minare yapılmıştır. Çocukluğumdan hatırlıyorum. Ezan bu yüksek yerde okunurdu.

Cami avlusuna, bir tulumba ve abdest almak için taş yapı beş köşeli, musluklu ve üstü kapalı şadırvan da yaptırılmıştır. Şadırvanın orta kısmında su deposu vardı. Tulumbadan kova ile alınan su, deponun üstündeki açık yerinden doldurulurdu. Bunları çocukluğumda görmüştüm.

Genel olarak yasal düzenleme yapılarak Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmasıyla Karataş'ta da müftülük kurulmuştur. Böylece, köy camimize kadrolu imam ataması da yapılmıştır. Artık kadrolu cami imamımız vardır. Yaz dönemi camide eğitimle çocuklara Kur’an da öğretilmeye başlanmıştır.

Eski muhtarımız rahmetli Ali Ramazan Başcı öncülüğünde yapılan çalışma ile köye içme su şebekesi bağlandı.

Yine imece usulü ile cami avlusundaki tulumba ile beş köşeli taş şadırvan ve eski tuvalet iptal edildi. Avlu temizlendikten sonra yeni tuvalet ve abdesthane yapılmıştır. Camide çeşmelerede içme suyu bağlanmıştır.

Sonraki yıllarda yapılan çalışmada yine imece usulü ile köyümüzün eski muhtarı Üzeyir Sayın öncülüğünde, cami yanındaki, iki hisseli arsanın kendi hissesini köy hizmetlerinde kullanılmak üzere camiye bağışlamıştır. Diğer hisse sahibi, arsanın bedelini para olarak isteyince, imama yapılması düşlenen lojman yapılamamıştır.

Bunun  üzerine para isteyip bağışlanmayan arsayı, Küçükkarataş eşrafından Elif (Buldur) Metin arsa sahibinin istediği parayı vererek pazarlık dahi yapmadan satın almıştır. Elif (Buldur) Metin, hiç düşünmeden ve şüphesiz arsayı camiye bağışlamıştır. Bunun üzerine zamanın muhtarı Üzeyir Sayın tarafından yasal girişimle arsaları birleştirdikten sonra Camiye imam lojmanı olarak betonarme iki katlı halen kullanılan binayı yaptırmıştır.

1989 Yılında da aynı dönem imam Ahmet Aydemir ve Muhtar Üzeyir Sayın öncülüğünde köy sakinlerinin imece usulü ile iki şerefeli taş minare yaptırıldı.

Yine gelişmeler ile uygun görülen şartlarda imece usulü ile köyümüzün eski muhtarlarından Mulla Musa Buldur öncülüğünde, camide hizmet verecek şekilde yeterli tam teşkilatlı Gasilhane ve Morg yaptırılmıştır.

1989 Yılında yapılan iki şerefeli minaresi, 11.12.2010 Cumartesi günü akşam saat 17.30 sıralarında, şiddetli yağmur, fırtına ve hortum afeti nedeni ile yıkılmıştır. 

Afetten dolayı köy içi ve çevresinde bazı ağaçlar kökünden sökülmüş, bazı evlerin çatısı uçmuştur. Can kaybı olmamıştır. Köy camimiz kısa süreli minaresiz kalmıştır.

2011 Yılında tek şerefeli beton arma bu günkü minare, muhtarımız Mulla Musa Buldur girişimi, köylünün desteği, Karataş Kaymakamlığı, Müftülük ve Diyanet Vakfı tarafından yeni minare yaptırılmıştır.07.06.2019 

                                               İsa BEÇİK           

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 


Yeni minare

Yıkılan minare

Yeni minare

                                                                              
1930-1989 Yılları arasında kullanılan minare tipi

                                  
Gölkaya Köyü Cami 1930

Cami Lojmanı ve minare

Şadırvan abdesthane

Gölkaya Cami avlusu sundurma altında sohbet


Rize Güneyce Eşrafından İbrahim Çiçek  köyümüzde eğitmen ve imamlık yapmıştır. Çocuk ve Garip Mezarlığında











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri