Gölkaya, Çakırören, Küçükkarataş Şehit, Gazi ve Kahramanlarımız

                                   
                

            024 - Gölkaya, Çakırören, Küçükkarataş Şehit, Gazi ve Kahramanlarımız

            Seferberliğe Katılanlarımız

            Birinci Dünya Savaşı (seferberlik öncesi ve sonrası) ile Çanakkale savaşına eli silah tutan baba-oğul, hatta bir aileden çok kardeş askere gitmiştir. Seferberlik hali kayıtta tutulmadan hangi savaşa gittikleri bilinmese de, aşağıdaki cephelerden birine katılmışlardır.

           Çanakkale Savaşı başlayınca, diğer cephelerden Çanakkale’ye takviyeler gönderilmiş. Askerlik Şubesi defterine kayıtsız olarak savaşa giden ve cephe değiştirenlerden yıllarca savaşanlar olmuş.

           Savaşa gönüllü gidenlerde olmuş. Kayıp olan ve gidip dönmeyenler de olmuş. Kayıt tutulmadığı için seferberliğe gidenlerin isimlerini yalnız yakınları-aileleri biliyor.

                                                                   *

          “Milli Savunma Bakanlığının yayınlamış olduğu Şehitler kitabında Adana'nın Seferberlik zamanındaki şehit sayısı 1700 civarında. Sadece Karaisalı ilçesinden şehit olanların sayısı da 243 olarak açıklanmış.”

           "Bu şehit sayısı sadece isimleri defterde yazılı olarak tespit edilenler. Bu sayının dışında çok sayıda şehit var ve onların da isimlerini ancak aileleri biliyor." (alıntı)

                                                                 ***

           Birinci Dünya Savaşındaki Cepheler

           1) Çanakkale Cephesi (Çanakkale Savaşı)

           2) Kafkasya Cephesi

           3) Suriye, Filistin Cephesi

           4) Irak Cephesi

           5) Sina Cephesi (Kanal Cephesi)

           6) Romanya ve Galiçya Cephesi

           7) Makedonya Cephesi (bağlaşıklar yararına savaşılmıştır.)

           8) Hicaz – Yemen Cephesi

                                                               ***

           1983 Yılında devlet memuru olarak içinde bulunduğum hizmetten dolayı, 1900 den 1920 yıllarına kadar Türkiye’de yaşanan olaylar hususunda, hazırlanacak bir kitap için yaşlılarımızın hatıraları dinlenmesi ve bilgilerin toplanması görevi verilmişti. Bizde mıntıkamızda o dönemi yaşayanlar ile yaptığımız sohbetlerimizde; dinlediğimiz şahıslardan ikisi Adana’da o zaman askerlik yaptıkları için anlattıkları olaylar, Cıngır ebemizin başından geçen olaylar ile örtüştüğünü anladım.

             Bu gelişme beni araştırmaya sürükledi. Her sene izine geldiğimde büyüklerimle bu konu ve kültürümüzle ilgili sohbetim oldu.

           Çevremde doğru iletişim kurarak araştırma yapamadım. Benim yaşım o yıllara da yetmez, büyüklerimden ve bilenden-duyandan dinlediklerimi toparlamaya çalıştım. Savaş ve seferberlik hali kayıt tutulmadığı için seferberliğe gidenlerin isimlerini yalnız yakınları yani aileleri biliyor.

           Sizlerde büyüklerinizden mutlaka bir şeyler dinlemişsinizdir. Duyduklarınızı ve bildiklerinizi bir yerlere yazın ki gelecek kuşak bilgi sahibi olsun.

          “…Osman! Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın...” Şeyh Edebali Osman Gaziye böyle nasihati yapmış. 

          Bu nasihate itibar etmeliyiz. Bizim atamız var, unutmayalım ki asil milletin torunlarıyız.

           *

          Cıngır Ebe (Hatice Başcı) eşimin babaannesi. Cıngır ebemiz o dönem Ermeni çetesinin iki ayrı şiddet olayına maruz kalmıştır.

          1983 Yılından sonra senelik izine geldiğimde Cıngır ebeyi yormadan ve üzmeden soruda sorarak dinledim. Öyle alışmıştı ki gel sohbet edelim derdi. Sohbet ederken çocukları yanına çağırır sizde dinleyin derdi. Anlatmaya başladığında o günleri yaşıyor gibi oluyordu. Kendisinin ilk eşi şehit olduğu için askere gidip dönmeyenlerden de anlatırdı. Akrabalarımızdan 60 tan fazla insanımız seferberliğe gitti diyordu.

         Eşeli ebe-Ayşe Beçik benim babaannem. Eşi Ömer dedem hayatta olmadığı için köydeki evde yalnız kalıyordu, çocuktum bende yanında kalırdım. Eşeli ebem şehit kızıdır. Babası İsmail Ağa'yı anlatırken akrabalardan da savaşa gidenleri anlatırdı, isimleri sayamıyordu ama 60 dan fazla diyordu. Eşi Ömer Beçik dedem de İstiklal Savaşında Jandarma olarak cephe birliklerinin gerisinde güvenlik hizmetinde bulunduğunu anlatmıştı.

          Köyümüzün eski muhtarlarından Osman Nuri Kaplan babası ve üç amcası dahil 63 kişinin askere gittiğini babasından dinlemiştir. Muhtar olduğu zamanda Askerlik Şubesi ile yaptığı görüşmelerde kayıtlarına rastlanmadığını ilgililer söylemiştir.

          Ali Aydın (Mühürsüz Ali) anlatmıştır, babası ile birlikte 9 kardeş savaşa gitmişler, dört kardeşin döndüğünü ve diğerlerinden haber alınamadığını, akrabalardan ise 63 kişi savaşa katıldığını söylemiştir. Behlül Aydın'dan dinlemiştim.

          Selver Kaplan Şehit kızıdır, babası ile üç amcası askere gitmiş geri dönmemişler. Tanıdıklarımız “haydin askere gidiyoruz, vatan için, namus için savaşa gidiyoruz” diye bir birlerine destek olup gönüllü savaşa gitmişler. Babası ve amcaları geri dönmemiş. Ne halde oldukları hakkında haber de gelmemiş diye anlatırdı.

         (Cıngır) Mahmut Menteş, seferberlikte eli silah tutan herkes savaşa gitmiş. Bunlardan dönende olmuş, dönmeyen de olmuş, diye anlatmıştı.

         Bir mahkeme tutanağında Çakırören köyünden Veli ve İsmail isimli iki kardeş savaşa katıldığından malları sahipsiz kaldığı için, başkasının bu mallara sahiplenmek istediği ve sonraki yıllar Karataş Adliyesinde mahkemelik oluğunu duymuştum.

         Birinci Dünya Savaşında seferberliğe ve Çanakkale Savaşı'na giden 63 kişinin fazlası tespitini yaptığım düşünüyorum. Dinlediklerim ve başkalarından duyduğum tanıdık, akraba olarak anlatmalara göre yalnız Gölkaya köyünden değil Çakırören ve Küçükkarataş köylerinin de bu sayının içerisinde olduğunu anlıyorum. Seferberliğe katılanlardan tespit ettiklerimin isimleri aşağıda listededir.

         Bunlardan; Mulla Mehmet Oğlakçı seferberlik zamanı, Gölkaya köyünde çocuklara eğitim ve Kuran dersi anlatırken rahatsızlanarak rahmetli olmuş.

         Babam anlattı, dedesi İsmail AĞA Hicaz-Yemen cephesinde yaralanmış, Adana’ya getirilirken Şam’da rahmetli olmuş ve Şam Askeri Şehitliğine defnedilmiş.

         Çanakkale Şehidi İbiş Kocur’ un şehitlikte kayıtlı olduğunu duydum.

         Seferberliğe savaşa giden ve dönmeyenler haklarında hiçbir bilgi olmadığı anlaşılmaktadır. Aileleri imkanları dahilinde o zamanki şartlarda yaptıkları araştırmadan sonuç alamamışlar.

                                                             ***

         Çanakkale-Arıburnu cephesinde en kanlı savaşların yapıldığı Kanlısırt Tepesine 1916 yılı içinde Osmanlı Devleti zafer anıtı dikti.

         Anıtın sırtındaki kitabeye de 'Ey zahir (ziyaretçi) İngilizlerin 38'liğe kadar mermi atan gemisi, bombası ve çivi saçan tayyaresi, yer altından lav püsküren lağımı, yeryüzünden ateş ve çelik fırlatan obüs ve bombası vardı. Türk'ün ancak bir Allah'ı vardı. Bir de fedasından çekinmediği hayatı ile kanı. Türk'ün zoru İngiliz'i kaçırdı. Kaçan İngiliz. Kalan Türk'e şeref ve şan bıraktı. Bunu en çok şu sırtta gömülmüş kalmış binlerce kahramana borçlu olduğunu unutma' sözleri yazıldı.

         Ancak, İngiliz işgal yönetimi 1919 yılı içinde Çanakkale savaşındaki yenilgiyi hatırlatan Kanlısırt ki Adanalılar Bayırında bulunan Türk Zafer Anıtını bombalayarak havaya uçurdular. Anıtın taşları bile ortadan kaldırıldı. Yok edildi. Cezmi Yurtsever, tarihi araştırma ve belgelere göre binlerce Adanalı askerin şehit olduğu Kanlısırt Tepesi Adanalılar Bayırında İngiliz işgal yönetiminin bombalayarak yok ettiği zafer anıtını böyle anlatıyor.

         Adananın ilk Türk ve Müslüman Eczanesi olan Mustafa Rifat Gülek Eczanesinden, Çanakkale savaşında kullanılmak üzere sağlık yardımı gönderildiği ve bilgilerin burada değerlendirildiğine göre, Adanalılar hep birlikte seferberliğe - Çanakkale’ye savaşa giden bizim akrabalarımızın da şehadeti Çanakkale Kanlısırt Adanalılar Bayırında olduğu anlaşılmaktadır diye düşünüyorum.

            "Adanalıyık Allah'ın Adamıyık" sözü de işte burada hayat bulmuştur. Bu konunun ayrıca efsanesi vardır.

                                                                  ***

        Seferberliğe-Çanakkale Savaşına gidenlerimizin tespit edebildiğim liste.

         Gölkaya Şehitlerimiz

         01-Gölkaya köyünden Bekir (Başcı); Çanakkale, Şehit. (Bilgi Cıngır ebeden)

         02-Gölkaya Köyünden Osman oğlu Yahya Çavuş (Batmaz); Çanakkale, Şehit. (Bilgi Selver Kaplan)

         03-Gölkaya Köyünden Osman oğlu İsmail (Batmaz); Çanakkale, Şehit. (Bilgi Selver Kaplan)

         04-Gölkaya Köyünden Osman oğlu Mehmet (Batmaz); Çanakkale, Şehit. (Bilgi Selver Kaplan)

         05-Gölkaya Süleyman Batmaz'ın amcası bekar olduğundan ismi bilinmiyor. Çanakkale, Şehit.(Bilgi Selver Kaplan ve Mehmet Batmaz) 

         06-Gölkaya Köyünden Mulla Mehmet (Oğlakçı); Seferberlik zamanı köydeki çocuklara eğitim ve Kuran dersi anlatırken rahmetli olmuş. Vazife şehidi. (Bilgi Ferdane Oğlakçı)

          07-Gölkaya köyünden Gökçe (Şentürk); Çanakkale Şehit. (Bilgi Abdürrahim Şentürk)

          08-Gölkaya Eşrafından Remzi Hatipoğlu; Iğdır'da, 6 Haziran 2018’de devriye görevinde yaralanmıştır. Adana'ya getirilerek tedavi altına alınmıştır. Tüm müdahalelere rağmen Şehit olmuş ve 16 Eylül 2019 Adana'da Buruk Askeri Şehitliğinde son yolculuğuna uğurlandı. (Bilgi İsa Beçik)

            09-Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut (Aydın) oğlu Nuri (Aydın); Çanakkale Şehit. (Bilgi Hacer Kaplan köyde Cici ebe eşi evlenmiş hemen askere gitmiş, çocukları yok dedi. Yenilendi 22.06.2022 


🇹🇷 Vatanı karşılıksız sevenlere selam olsun.🇹🇷

        Gölkaya Gazilerimiz

         01 - Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut (Aydın); Yemen ve Çanakkale, Gazi. (Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş)

         02 - Gölkaya Kasap Mahmut Aydın oğlu Mustafa Aydın; Çanakkale, Gazi, dokuz kardeş gitmişler.(Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş)

         03 - Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut oğlu Halil (Aydın); Çanakkale, Gazi.(Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş)

         04 - Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut oğlu Ömer (Aydın); Çanakkale, Gazi.(Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş)

         05 - Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut oğlu, Ali (Aydın); Çanakkale, Gazi.(Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş)

         06, 07, 08, 09 - Gölkaya Köyünden (Kasap) Mahmut oğlu, Çanakkale Savaşına 9 kardeş gitmişler. 4 Kardeş  bekar oldukları ve kayıt tutulmadığı için ismi bilinmiyor, dönmemişler, haber yok.(Bilgi Bayram Aydın ve Behlül Aydın babasından dinlemiş) Yenilendi 22.06.2022

         10 - Gölkaya Köyünden İsa (Alasırt-Ese dede); Filistin, Gazi ve Gazze'de esirde kalmış. (Bilgi Nazım Alasırt)

         11 - Gölkaya Köyünden Yusuf (Bozdoğan); Hicaz, Yemen, Gazi. (Bilgi Kaynanam Nazmiye Başcı)

         12 - Gölkaya Köyü Ahmet (Uluğ; Çanakkale Gazi. Altı kardeş gitmiş, beşkardeşinden haber yok. (Bilgi Cabbar Uluğ, Mithat Uluğ)

         13, 14, 15, 16, 17 - Gölkaya Köyü, Ahmet (Uluğ) 6 kardeş Çanakkale Savaşına, Altı kardeş gitmişler, 5 kardeş bekar oldukları ve kayıtta tutulmadığı için isimleri bilinmiyor. Dönmemişler, haber yok. (Bilgi Cabbar Uluğ, Mithat Uluğ)

         18 - Gölkaya Köyünden Bekir (Beçoğlu - Beçik); Hicaz, Yemen,  Gazi. (Bilgi Lutfi Fikri Beçik)

         19 - Gölkaya Köyünden, İsmail (Altıparmak); Çanakkale, Gazi, başka cepheye de gitmiş. (Bilgi İrfan Altıparmak)

         20 - Gölkaya Köyünden Hacı (Başcı); Hicaz, Yemen, Gazi. (Bilgi Fatma Başçı)

         21 - Gölkaya Köyünden Halil (Başcı); Hicaz, Yemen, Gazi. (Bilgi Fatma Başçı)

         22 - Gölkaya Köyünden namıdiğer Cıngır ebe Hatice (Başcı); Adana Kaçkaç Olayları, Gazi. (Bilgi Cıngır ebemin kendisinden)

         23 - Gölkaya Köyünden Helim dede - Hilmi (Güngör); Seferberlik Gazi. Esirde kalmış. (Bilgi Mithat Uluğ)

         24 - Gölkaya Köyünden Mulla Musa (Buldur); İstiklal Savaşı madalyası var. Gazi, bir yıl Seydibeşir kampında esirde kalmış. (Bilgi Mahmut Buldur)

         25 - Gölkaya Köyünden Abdullah (Buldur); Gazi, bir yıl Seydibeşir kampında esirde kalmış. (Bilgi Emrullah Buldur)

         26 - Gölkaya Köyünden Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından Nebi Kaplan; vatan, bayrak, namus elden gidiyor diye askerlik şubesine kayıt yaptırmadan askere gidenlerin içine karışarak Kurtuluş Savaşına gitmiş. Gazi. İkiz Osman Nuri Kaplan emmi köy muhtarı iken, Askerlik Şubesinde görüşme yapmış Askerlik Şubesine kayıtlı olmadığı, gönüllü gidenlerin de ismi kayıtlı olmadığı için madalya alamamışlar. (Bilgi Osman Nuri Kaplan, Mustafa Kaplan ve Abdullah Kaplan)

         27 - Gölkaya Köyünden namı diğer Turpçu Dede, Osman (Kara); Kurtuluş Savaşı Gazi. (Bilgi İhsan Kara)

         28 - Gölkaya Köyünden namıdiğer Sarı çerçi, Abdulkadir Aydın; İstiklal Savaşı madalyası var. Gazi, (Bilgi Latif Aydın) Gazi Abdulkadir Aydın dedemizin İstiklal Madalyasının fotoğrafı Eyüp Batmaz tarafında messenger den dijital olarak gönderildi. Aynı gün sayfamıza işledim ve bilgi için paylaştım.

         29 - Gölkaya köyünden namı diğer Kırtın Veli, Veli (Kartop); 1. Dünya Savaşında Yemen Gazisi. (Bilgi Abdürrahim Şentürk)

          30 - Gölkaya köyünden Dede çavuşun (93 harbi) Osmanlı Rus Savaşında Gazi Osman paşanın yanında savaştığı ve Gazi olduğu, (Bilgi Adnan Doğan Buldur hocamız, aile büyüğü Üzeyir Sayın ve Emrullah ağabeyinin aile sohbetlerinde dinlemiş. Kabri Gölkaya Yamanlar Taşköprü kabristanlığında.)

           31 - Gölkaya Köyünden İbrahim (Alasırt) Çanakkale Gazi. (Bilgi Ahmet Alasırt)

           32 - Beçoğlu Mehmet Kaplan Çanakkale Gazi. (Bilgi babam Lutfi Fikri Beçik)

.          33 - Gölkaya köyünden Ömer BEÇİK; İstiklal Savaşında cephe birliklerinin gerisinde güvenlik hizmeti görevlisi iken, Gazi. (Bilgi babam Lutfi Fikri Beçik)

.          34 - Sağlık nedeniyle askere gidemediğine üzülen, siz gidin buralara sahip çıkarım diyen namıdiğer Topaloğlan, Kahraman Mehmet (Yeşil) Bilgi Abdussamet emmi)

*
Not yeni gelecek bilgiyi ekleme yapabiliriz.

🇹🇷Vatanı karşılıksız sevenlere selam olsun.🇹🇷

          ***

          Çakırören Şehitlerimiz

         01-Çakırören köyünden İsmail (Ağa); Hicaz-Yemen, Şehit, Naşı Şam Şehitliğinde. (Bilgi Eşeli ebem ve babam Lutfi Fikri Beçik)

         02-Çakırören köyünden Ömer Osman oğlu Veli (Tapçı); Seferberlik, Şehit. (Bilgi Mahmut Menteş ve Bekir Metin)

         03-Çakırören köyünden Ömer Osman oğlu İsmail (Tapçı); Seferberlik, Şehit.  (Bilgi Mahmut Menteş ve Bekir Metin)

         04-Çakırören köyünden Mustafa oğlu Mehmet; Çanakkale Merkez Tepede Şehit olmuş.

         05-Çakırören köyünden Ümmet (Kılıç’ın) dedesi Ümmet: Hicaz - Yemen, Şehit.

         Çakırören Gazilerimiz

         01-Çakırören, Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından Ali (Şamma);  Çanakkale, haber yok (Bilgi Bekir Metin, ve Mustafa Kaplan)

         02-Çakırören, Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından Mustafa (Kaplan); Çanakkale, Gazi. (Abdullah Kaplan ve Mustafa Kaplan)

         03-Çakırören, Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından Osman (Kaplan); Çanakkale, Gazi. (Bilgi Abdullah Kaplan, Mustafa Kaplan ve Ali Kaplan)

         04-Çakırören, Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından Hacı (Kaplan); Çanakkale, Gazi. (Bilgi Abdullah Kaplan, Mustafa Kaplan, Ali Kaplan)

         05-Çakırören, Beyazıt Abdullah oğlu Mehmet (Beyazıt-Kaplan) oğullarından İsmail (Kaplan); Çanakkale, Gazi. ((Bilgi Abdullah Kaplan, Mustafa Kaplan ve Ali Kaplan)

         06-Çakırören köyünden Ali Veli oğlu (Fakıca) Mehmet; Yemen Gazi. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

         07-Çakırören Köyünden Hacı Yemliha; Amman-Ürdün Filistin Gazi. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

         08-Çakırören Köyünden Veteriner, Abdulcabbar ÇALDI; Rus Cephesi Gazi. ( (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil ve Kenan Turaçcı)

         09-Çakırören Köyünden Mehmet Fakı ÇAVLI Suriye-Halep Cephesi Gazi.  (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil ve Kenan Turaçcı)

         10-Çakırören Köyünden Mehmet Fakı ÇAVLI; oğlu, Babası ile Suriye-Halep Cephesi Gazi. Daha sonra bekar olarak rahmetli olmuş, kimsesi olmadığından ismi bilinmiyor.   (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil ve Kenan Turaçcı)

         11-Çakırören Köyünden Durmuş Ali Turaçcı; 1913 birinci dünya savaşı, İzmir'den 1922 de teskere alıyor, Seydibeşir kampında esirde kalmış Gazi, İstiklal Madalya ve Beratı var. (Bilgi Kenan Turaçcı)

         12-Çakırören Köyünden Ahmet KARADAĞ (Hafız dede); İstiklal Savaşı Gazi. Bir çocuğu var oda bekar iken rahmetli olmuştur. İstiklal Madalyası var ama kimde olduğu bilinmiyor. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

         13-Çakırören Köyünden M. İsmail KARADAĞ dedesi (Hafız dede) Mehmet İsmail KARADAĞ; Çanakkale Gazi. Gazi Madalyasının var, hayır sahibi olduğu ve evinin yanına köylü istifade etsin diye hayrat tulumba yaptırdığını duymuştum.   (Bilgi Ali Kaplan ve Veysel Erdem Bozdoğangil)

         14-Çakırören köyünden Yüksek Çavuş Ömer; üç kardeş Çanakkale Savaşına gitmiş geri dönmemiş, haber yok(Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

          15-Çakırören köyünden Küççali; üç kardeş Çanakkale Savaşına gitmiş geri dönmemiş, haber yok. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

           16-Çakırören köyünden Kel Gani; üç kardeş Çanakkale Savaşına gitmiş geri dönmemiş, haber yok. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

           17-Çakırören köyünden Kiskis Ahmet; Kutul Amare ve Filistin Savaşına gitmiş geri dönmemiş, haber yok. (Bilgi Veysel Erdem Bozdoğangil)

          Küçükkarataş Şehitlerimiz

         01-Küçükkarataş köyünden İbiş (Kocur); Çanakkale, Şehit.  (Kayıtlarda mevcut)

         02-Küçükkarataş Hatice Püsküllü ilk eşi, Adana Tepebağ Mah. ikamet eden Gani Gamışlar; Çanakkale, Şehit. yedi kardeş gitmiş altı kardeşin Şehitlik künyesi gelmiş. Bilgi bu kadar.

         03, 04, 05, 06, 07, 08-Küçükkarataş Hatice Püsküllü ilk eşi, Adana Tepebağ Mah. ikamet eden Gani Gamışlar. Çanakkale, Şehit. Yedikardeş gitmiş altı kardeşin Şehitlik künyesi gelmiş. Kayıtları olmadığı ve bekar olduklarında isimleri bilinmiyor. (Bilgi Elif Metin ve İsa Beçik)

                                                                    *

           Küçükkarataş Gazilerimiz

         01-Küçükkarataş köyünden Ahmet (Kocur); İstiklal Savaşı Gazi, İstiklal Madalyası var. (Bilgi Fatma Başçı)

         02-Küçükkarataş köyünden Mahmut (Kocur); Yemen Gazi, Mısır Seydibeşir kampında esir kalmış. (Bilgi Fatma Başçı)

         03-Küçükkarataş Köyünden Veli (Başcı); Hicaz, Yemen Gazi, Bu cepheden sonra başka bir savaşa-cepheye de gitmiş. (Bilgi Fatma Başçı)

         04-Küçükkarataş Köyünden Abdullah (Tekin); Hicaz, Yemen Gazi, Bu cepheden sonra başka bir savaşa-cepheye de gitmiş. (Bilgi Fatma Başçı)

         05-Küçükkarataş Köyünden Bülbül İsmail'in babası Ali Bülbül; Filistin Gazi. (Bilgi Fatma Başçı)

         06-Küçükkarataş Köyünden Battal Ahmet'in Babası Ahmet; Filistin  Gazi. (Bilgi Fatma Başçı)

         07-Küçükkarataş Köyünden Osman DAVRAN; Çanakkale'ye ilk gidenler isim kayıtsız. Gazi, (Bilgi Mikail Davran)

         08-Küçükkarataş Köyünden Gazi, Ahmet DAVRAN; Çanakkale'ye ilk gidenler isim kayıtsız. Gazi, (Bilgi Mikail Davran)

         09-Küçükkarataş Köyünden Gazi, Ömer DAVRAN; Çanakkale'ye ilk gidenler isim kayıtsız. Gazi, (Bilgi Mikail Davran)

          "Toplam 80 Kahramanımız"

          Vatanımız, Milletimiz, Devletimiz, Bayrağımız, Dinimiz ve geleceğimiz için savaşan Şehit, Gazi ve Kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Mekanları Cennet olsun.

*

Önemli not;

Ulaşabildiğim bilgiye göre Gölkaya, Çakırören, Küçükkarataş Üç köy toplam  Şehit, Gazi  81

Gölkaya             Şehit 9     Gazi 34

Çakırören          Şehit 5     Gazi 17

Küçükkarataş   Şehit 8     Gazi 9

1- İsmi bilinmeyenler dediğimiz bekar oldukları için cepheye giderken sayı olarak biliniyorlar. Kayıt tutulmadığı ve mirasçıları olmadığından günümüzde isimleri unutulmuştur.

2- Haber yok dediklerimizde büyük ihtimalle Şehit oldukları biliniyor.

3- Gidip dönmeyenlerde Şehit oldukları düşünülmektedir.

*

Ek bilgi notu;

Not; Yeni bilgiler bekliyorum. Mevcut bilgileri yazıdaki isimlerin dışında; Eşeli ebem Ayşe Beçik, Lütfi Fikri Beçik, Selver Kaplan, Cıngır ebe Hatice Başçı, Fatma Başçı, Veysel Erdem Bozdoğangil, Mahmut Buldur, Bekir Hatipoğlu ve eşi Dursun Hatipoğlu, Mahmut Menteş, Hüseyin Menteş, Ali Üçgül ve annesi Rabia Üçgül, Bekir Metin, Bayram Aydın, Ali Aydın, Behlül Aydın, Abdullatif Aydın, Neşet Kara, Ferdane Oğlakçı, Medine Kürkçüoğlu, Hatice (Kürkçüoğlu) Yaraşır, Osman Nuri Kaplan, Mithat Uluğ, Cabbar Uluğ, Fatma Başçı, Ali Kıllı, Mehmet Kıllı, Mikail Davran, Kenan Turaçcı, Bekir Göze-Darende, Taha Buyurgan-Malatya, Elif Metin, Üzeyir Sayın, Emrullah Buldur, Adanan Doğan Burdur'un bilgilerinden tamamladım. Ahrete intikal edenlerimizi Allah rahmet etsin. Hayatta olanlarımızdan Allah razı olsun.

          Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız.

                                                   İsa BEÇİK


Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlığına Şehitlerimizi yad etmek için böyle bir abide veya mezar taşı yaptırsak koruyabilirmiyiz


Abdulkadir Aydın dedemizin İstiklal Madalyası.
İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösterenlere verilen madalyadır.

Mulla Mehmet Oğlakçı atamızın mezar taşı

Gölkaya eşrafından Ömer dedemin teyze oğlu; İstiklal Savaşı madalyalı Gazi, Mulla Musa (Buldur) dedemizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz. Tüm Şehit Gazi ve Kahramanlarımızın ruhu şad mekanı Cennet olsun.


“Hindistan’da Esaret: I. Dünya Savaşı ve Sonrasında Hindistan’daki Türk Esirler” konulu konuşmada, Doç. Dr. Ali Altıkulaç hocamızı eşimle birlikte dinledim.

Soru cevap kısmında; aynı yıllara rastladığı için savaşa giden akrabalarımızdan Gölkaya, Çakırören, Küçükkarataş Şehit, Gazi ve Kahramanlarımız sayfamızda açıkladığım konular hakkında soru sordum. Yeterli bilgiyi aldım. Hocamıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 08.06.2022
            
“Hindistan’da Esaret: I. Dünya Savaşı ve Sonrasında Hindistan’daki Türk Esirler” konulu konuşmada, Doç. Dr. Ali Altıkulaç hocamızı eşimle birlikte dinledim.



“Hindistan’da Esaret: I. Dünya Savaşı ve Sonrasında Hindistan’daki Türk Esirler” konulu konuşmada, Doç. Dr. Ali Altıkulaç hocamızı eşimle birlikte dinledim.


"Bir şehit mezarı. Yırtık ve solgun bayrağı ile otlar arasında zorlukla seçiliyor. Mezar taşında "Vatan uğruna savaşan İstiklal Şehitleri 1919" yazıyor Eskişehir" (yazı ve fotoğraf Mihrima Türk ten alıntı.)





*

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri