Köyümüz Nüfusuna Sonradan Kayıt Yaptıranlar


016 - Köyümüz Nüfusuna Sonradan Kayıt Yaptıranlar


Köyümüz nüfusuna kayıtlı soyadı "Taş" olan aile köye sonradan gelmişlerdir. Gölkaya Yamanlar Taşköprü Kabristanlık yanında ikamet ediyorlardı. Bunlardan köyde yaşamlarını sürdüren kimse kalmamış ve göç etmişlerdir. Bu ailenin iki çocuğu ile T.C Gölkaya Köyü Yeşil İlkokulunda birlikte okudum.


Ayrıca "Dadalı" lakaplı Yüzbaşı (eski adı Yozbaşı) köyünde çadırda yaşayan konar göçer kalabalık aile vardı. Küçükbaş hayvancılık, İşçilik ve Sünnetçilik yaparlardı. Bunların bir kısmı köyümüz nüfusuna kayıtlıydı. Şu anda köyümüzde bu aileden de kimse kalmamıştır.


            Bahsettiğimiz Dadalı ailesinin Bozdoğan aşiretinden olduğunu da duymuştum.


Adana Çarkıpare köyünde (sonra Sarıçam merkez ilçede mahalle oldu) çadırda yaşayan bir aile ile 2008 yılında görüşmüştüm. Tam bilgileri yoktu ama büyüklerinin kış mevsiminde Yüreğir Ovasına Karataş Yüzbaşı köyüne indiklerini biliyorlardı.


Bu aileler köyümüz nüfusuna neden kayıt yaptırmışlardı? buna benzer başka aileler var mıydı? Kesin bilgim yok.


Haymatlos, muhacir veya zorunlu göç olabilir. Devlet veya Hükumet politikası da olabilir. Bu aileler de daha sonra göç etmiştir. 


Köyde bu ailelerden yaşayanlar yok ama hala köyümüz nüfusuna kayıtlı olabilirler.


Çarkıpare köyünden bahsedince aklıma geldi. Köylümüz, çevre köylerimiz vasıtaların çok az olduğu zamanlarda Çarkıpare, Menekşe ve Akkuyu köylerine hayvanları da yanlarında yaylaya çıktıklarını büyüklerimden dinlemiştim. 

Adana İbo Osman caddesinde Embiya ağabey ile Menekşe köyünden biri ile sohbet ederlerken bu yayla konusundan da bahsetmişlerdi. 01.01.2012

                                                                                                              İsa BEÇİK

Not; Halen ses sanatçısı olan Atilla Taş'ın köyümüz de ki Taş ailesinden olduğunu duymuştum. 

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Gölkaya Yamanlar Taşköprü 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri