Köyümüz Mahalle Oldu





             020 - Köyümüz Mahalle Oldu


            On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 12.11.2012 Tarihinde kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir belediyesi kurulması ve sınırlarının belirlenmesi hakkındaki kanun; 6 Aralık 2012 tarih ve 28489 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

            MADDE 1-(1) Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.

            (2) Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun Büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır.

            (3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır.

            (4) İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır.

            (5) Birinci, ikinci ve dördüncü fıkrada sayılan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır.

            (6) Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illerin bucakları ve bucak teşkilatları kaldırılmıştır.

 

              ***

              Gölkaya Mahallesi Tarihçesi 
              (Yeni hali)

            Mahallemizin bağlı bulunduğu ilçemiz Karataş’ın tarihi eskilere dayanmaktadır. Askeri ve ticari yollar üstünde kurulmuştur. M.Ö. 1900’lü yıllarda Arvaza ve Hurri krallıklarının, M.Ö.1530’lu yıllardan sonra Hitit krallığının idaresine girmiştir. M.Ö.1200’ ler de, önce Kue, sonra da Asur krallığına geçmiştir. Bilinen yazılı eserlerin çoğu Kue krallığı zamanına rastlamaktadır. Karataş sırası ile Pers, Selevkos, Roma, Bizans, İslam Arapları ve Selçuk Türkleri devirlerini yaşamıştır. 

           Antik devirlerinde “Magarsus” olarak bilinen bu şehir, ortaçağda Roma ve Abbasilerin egemenliğini yaşamış ve daha sonra Osmanlıların idaresine girmiştir. 

           I. Dünya Savaşı’ndan sonra bir yıl Fransız işgali altında bulunan kent 1928 yılında İskele adıyla bucak iken, 1957 yılında da Karataş adı ile ilçe olmuştur.

            Karataş ilçesine bağlı mahallelerin bulunduğu ovanın adı Yüreğir Ovasıdır. 

            Oğuz Türklerinin Üçoklar Yüreğir Boyundan gelen Ramazanoğlularının Adana bölgesinde yaşadıklarından Yüreğir ismi verilmiştir. Ramazanoğulları beyliğinin kurucusu Ramazan Beyin babasının adı da Yüreğir'dir.

            ***

            12.11.2012 Tarihinde kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve Sınırlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile Adana Büyükşehir, Karataş Merkez ilçe ve Gölkaya köyümüzde, Karataş’a bağlı mahalle olmuştur.

            Romalılar döneminden bu yana Adana il merkezi gibi yer değiştirmeden sürekli yerleşim birimi olan, Karataş - Gölkaya Mahallesi; 1872 yılında bu günkü yerel yönetimler statüsüne girmiştir. Muhtarlıkla yönetilmektedir.

            Gölkaya mahallesi; Adana iline 46, Karataş İlçesine 4 km uzaklıktadır.

Mahallemizin geçmişten günümüze Feriziye, Fevziye, Feyziye ve Gölkaya isimleri kayıtlara geçmiştir.

Yukarda bahsettiğimiz yasaya göre de yapılan değişiklikte ise Gölkaya Mahalle olarak kayıtlara geçmiştir. 

28.12.2014 Tarihli kayıtlara göre halen 60 hane ve 177 nüfusa sahiptir. Hayvancılık ve tarım ile geçimini sağlamaktadır.

Mahallemiz bu karara göre iki yaşında, uygulamaya göre bir yaşındadır.

Köyümüz mahalle oldu. Gölkaya Mahallemiz hayırlı olsun. 28.12.2014
                                                      

                                   İsa BEÇİK


Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri