Atamızın, Gelecek İçin Engelli Yolları Ve Çaresizlikleri


            017 - Atamızın, Gelecek İçin Engelli Yolları Ve Çaresizlikleri

 

03 Nisan 2008 Tarihinde çıkarttığım nüfus kütük kaydında dikkatimi çeken konu, bir dönem nüfusa kayıt tescil tarihi hep aynıydı.

 

Araştırdığımda köyümüzün nüfusa tescilleri ilk olarak 17.06.1905 tarih itibarı ile yapılmıştır.

 

Hava ve Hacı Başçı çiftinin kaydını örnek olarak buraya çıkarttım.

 

Hava Başcı; Ömer-Cennet kızı Doğum 1874 – Ölüm 1968 ve nüfusa tescil tarihi 17.06.1905

 

Hacı Başcı Halil-Selver oğlu 1876 Bozdoğan doğumlu, ölüm 1945 ve nüfusa tescil tarihi 17.06.1905

 

Bir de doğum tarihindeki gün ve ay dikkatimi çekti. Birçoğunun kaydında 01.07. (Temmuz ayının birinci günü) kayıtlıdır. Sadece yıl değişmektedir.

 

Bu konuyu da araştırdım.

 

Şehre gitmenin zor olduğu dönemlerde  altı ayda veya harman zamanı sonrası, yani elde para olmadığı için mahsul satılınca, köyden bir kişi yapılacak işler ile ilgili listeyi hazırlayıp şehre giderek gerekli işlemleri yaptırırmış. O gün yapılan tüm işlemlerin tarihi de geçerli olduğundan aynı tarih yazılmıştır.

 

Resmi ve diğer işleri de aynı şahıs yaptırırmış. Herkes bu şahsa güvenmek zorundaymış. Görevlinin hatasından yanlış işlem yapılırsa ki, sonra dan fark edildiği için yanlış kabul edilip öylece kalırmış. İmkan olur ve fırsat bulunursa mahkeme kararı ile düzeltme yapılırmış. O zamanki kayıtlarda durumun böyle olduğunu öğrendim.

 

Hacı Başçı'nın kaydına dikkat ederseniz doğum yerinde Bozdoğan geçmektedir. Bu da Ceyhan ın şimdiki Kütüklü köyünün adı o zaman Bozdoğan mış. Bozdoğan dan Gölkaya ya göç gelenlerin nüfus kayıtlarında bunun için Bozdoğan geçmektedir.

 

Bir de evlilikte hanımların yaşlarının büyük olduğunu fark ettim. Hanımlar evi daha iyi yönetirmiş. Onun için büyük kızları gelin alırlarmış. Kayıtlarda, eşler arasındaki yaş farkıda görülmektedir.

 

Bu bölüme dikkat edersek, atamızın gelecek için, yani bizler için çektikleri sıkıntılar, geçtikleri engelli yolları ve çaresizliklerini görüyoruz.

 

Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihatinde ifade ettiği gibi, 

"Nereden geldiğimizi unutmayalım ki, nereye gideceğimizi de unutmayalım." 01.01.2012

 

İsa BEÇİK 

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Atamızdan iki bacı, Hava Başçı (Havana ebe) ve Gülistan Bozdoğan. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri