Yayla Dönüşü

*

            008 - Yayla Dönüşü;


            Gölkaya, Çakırören ve Küçük Karataş köylüleri de Güzün (yaz mevsim sonu) yayla dönüşünde, köyde boş araziye daha önce diiktikleri meşe ağacının pelitleri mevsim nedeniyle ağaçtan düşermiş. Yayladan gelen köylüler düzenlerini kurana kadar hayvanlarını bir süre yere düşen pelitlerle beslerlermiş. Hatta o zamanki şartlarda zorda kalan aileler bazen pelitleri toplayarak un ve ekmek yaptıkları da olurmuş.

            Günümüzde ayakta durabilen bölgemizdeki mevcut meşe (pelit) ağaçları asırlıktır ve o zamandan kalmıştır. Köylüler meşe ağaçlarından ihtiyaçlarını karşıladıkları için her yaylaya gidişte meşe ağacı dikmeyi adet edinmişler. 

           Buradan anlaşılıyor ki atamız, günü kurtarma değil, geleceğin hesabın yaparlarmış.

            Küçükkarataş Köyünde o zaman daha çok hazineye meşe dikilmiş ve meşelerin olduğu yer mevsimlik yerleşim birimi olmuştur. Burası daha sonra dağılmıştır. Küçükkarataş Köyünde adını meşe dikiminden alan Dikme adında bir mevki vardır.

            Aynı şekilde Çakırören köyünde de Dikme adında bir mevki vardır.

            Adı geçen ve şimdi varlığı olmayan yerleşim birimleri; özelikle toprakla ziraat yapılması ve hayvancılığın bırakılması nedeniyle yerleşik hayata başlamıştır. Toprakla ziraat başlayınca ağaçlar kesilerek tarla olarak açılmıştır. Meşakkatli olan hayvancılık terk edilmiştir.

            Bu nedenle şimdi yerleşim birimi ve ismi olmayan köylerde yaşayanlar akraba oldukları için Gölkaya, Çakırören, Yemişli, Bebeli, Bahçe Beldesi, Adalı, Kapı, Küçükkarataş köyü ve kısmen de olsa Karataş İlçe merkezine yerleşerek bir kısmı da diğer köylere dağılmıştır.

            Dağılan bu yerleşim birimleri genelde mevsimlik kurulduğu için HUH evler vardır ve bu nedenle yerlerinde bina kalıntısı yoktur. 01.01.2012

Not; Köylülerimiz genellikle yaylaya at arabası ile giderlermiş. Bu nedenke Adana'nın dağ tarafında olan Menekşe, Akkuyu ve Çarkıpare köylerine yaylaya geldiklerini büyüklerimden dinlemiştim. Adana Büyükşehir olduktan sonra buralar mahalle oldu.   

                                  İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Gölkaya Kabristanlıkta asırlık Pelit-Meşe ağacı.
Gölkaya'da  bir bu günümüze kadar gelmiş.


Çakırören köy girişindeki asırlık Pelit-Meşe ağacı.
Çakırören'de  bir bunu biliyorum günümüze kadar gelmiş.

Küçükkarataş'ta Dikme mevkiindeki asırlık Pelit-Meşe ağacı.
Küçükkarataş'ta günümüze kadar gelen birçok Pelit-Meşe ağaçları vardır. Yedi Kardeşler Ziyaret yerindeki meşe ağaçları Magarsus Antik Kent zamanından kaldığını düşünüyorum. 

Karataş'ın tarihçesinde Yedi Kardeşler öldürüldüklerinde meşe ormanlığına gömüldüğü yazmaktadır. Buradaki meşeler çok daha yaşlı olduğu anlaşılıyor.

Karataş'ın tarihçesinde Yedi Kardeşler öldürüldüklerinde meşe ormanlığına gömüldüğü yazmaltadır. Buradaki meşeler çok daha yaşlı olduğu anlaşılıyor.

Gölkaya'da Pelit, Palamut ve Meşe olarakta bilinen ağacın meyvesi. 'Pelit'

Gölkaya'da Pelit, Palamut ve Meşe olarakta bilinen ağacın meyvesi. 'Pelit'

Gölkaya'da Pelit, Palamut ve Meşe olarakta bilinen ağacın meyvesi. 'Pelit'







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri