Genel Nüfus Sayımı

               009 - Genel Nüfus Sayımı;

...
             Osmanlı Devlet'inde ilk genel nüfus sayımı 1831 yılında II. Mahmud zamanında yapılmıştır.

             Cumhuriyet döneminde ise Osmanlı arşivlerimizin nüfus işlemleri de 1865 yılına kadar Türkçe tercüme edilmiştir.

             Cumhuriyet döneminde Türkiye de ilk nüfus sayımı da 1927 yılında yapılmıştır. O zaman Türkiye'nin nüfusu 13 milyondur. Bu nüfusun sadece 1 milyonu gayri müslimdir. Gayri müslimler tahsilli ve zengindiler...

...
            "1872 Yılında yapılan düzenleme ile köyümüz Feviziye adı ile yerel yönetimler statüsüne girmiştir. Muhtarlık ile yönetilmektedir.

            Köyümüz (Seyhan Vilayeti) Adana’ya bağlı iken, İskele köyü 1928 yılında bucak, 1957 yılında Karataş adı ile ilçe olmuştur. 

            Önce Feriziye sonra resmi kayıtlara göre sıra ile Fevziye ve Feyziye adını alan köyümüz günümüzde Gölkaya adı ile Karataş ilçesine bağlanmıştır."
...

            Böylece Tapu ve diğer kayıtlar ile vergi (zekat) işlemleri düzenlenmiş, asayiş daha iyi sağlanmıştır.


            Köyümüzün bu günkü bölgesinde yaşayanlardan çok önceki devirler de söylentiye göre bulaşıcı hastalık nedeniyle kıran girmesi sonucu halktan toplu kırımlar olmuştur. Bölgede yaşayan çok insan ölmüş, ölüm olayından dolayı bölge tamamen boşalmıştır.

            Bazı kaynaklarda Çukurova da kıran olayından (bilinmeyen bulaşıcı hastalıktan) bahsedilmektedir.

            Söylentiye göre bu kıran olayından sonra köy yeri ve arazi tamamen boşalmıştır. Bu boşluğu doldurmak için Kadirli ilçesinde çiftçilik yapan saygın ailelerden birinin ferdi olan Hacı Ali ağa (Tekoğlan), şimdiki köyümüzün yerine o zamanki yönetim tarafından ailece getirilmiştir.

            Kendisine arazi verilerek mevcut köy yeri de Hacı Ali (Tekoğlan) ağa tarafından imar edilmiştir.

            Yüreğir Ovasında kurulan, yerleşke konumu sit alanı olan köyümüzün adı Feriziye, Fevziye ve Feyziye olarak bilinmiş ve resmi kayıtlara geçmiştir. Şimdiki adı ise Gölkaya olarak geçmektedir. 

           Toplu olan köyümüz (mezrası olmayan tek muhtarlık) Hayvancılık ve Tarım ile geçimini sağlamaktadır. Gelir yetersizliği vardır. 22.10.2014 Tarih itibarı ile köyümüz 60 hane olup 177 nüfusa sahiptir.

            Özel istatistikte ise köy halkımızdan; Karataş İlçe ve çoğunluğu Adana İl merkezi olmak üzere diğer illerde yaşayan nüfus ile birlikte 3000 in üzerinde nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. 22.14.2014


                  İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız.   

Gölkaya girişi


"Anılar tatlıdır kıymetini bilin."

Anam rahmetli olduktan sonra babam; anayın duvar üstüne teneke saksılara ekip büyüttüğü bu güzel kabakgüllerine bakamam. Kabakgülleri (sardunyalar) kurumadan burada fotoğrafımı çek anandan hatıra olsun demişti.

O zaman bende dijital makine yoktu. Filmli makine ile bu fotoğrafı çekmiştim.

Babamda rahmetli olunca fotoğraf bende hatıra olarak kaldı. 

Tüm geçmişlerimizi Allah rahmet etsin. Hayatta olanlarımızdan da razı olsun.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri