Çiftlik (Gözlem), Çingen Höyüğü, Bozdoğan Yurdu ve Kapı Köyü

*
 007 - Çiftlik (Gözlem), Çingen Höyüğü, Bozdoğan Yurdu ve Kapı Köyü

Yemişli köy sınırında Akyatan Lagün Gölü tarafında olan ve günümüzde Çiftlik adı ile bilinen yüksekçe bir mevki vardır. Burası da köyümüzde eskiden hayvancılık yapıldığı zamanlar hayvan otlattığı yerdir. O zamanki adı yüksekliğinden dolayı çevre gözlenebildiği için Gözlem deniyormuş. Buradaki yerleşime de Gözlem köyü adını vermişler. 

            Gözlemde incir ağacı çok olduğu için İncirli'de denmiştir. Bu köyde zamanla dağılarak akraba oldukları için Gölkaya, Çakırören ve Yemişli köyüne yerleşmişlerdir. Gözlem' de ki incir ağaçlarından dolayı çoğunlukta göç ederek yerleştikleri köye İncirli adını vermişlerdir.

Yemişli köyünün eski adı İncirli'dir. Köy isimleri tekrar düzenlendiğinde eski adı İncirli olan köye de aynı anlamda olan Yemişli adı verilmiştir. Gözlem köyünün olduğu yer günümüzde halen Çiftlik olarak bilinmektedir.
*
Ayrıca Gölkaya köyü Yonkeli mevki den Akyatan Lagün Gölünü geçerek şimdi ki Kapı köyü kumluk çamlık ve çalılık alanda mevsimlik olarak hayvan otlatılırmış. 

Burada da o zaman iki ayrı yerleşim birimi varmış. Biri Bozdoğanların yurdu olarak bilinen yer, diğeri de Çingen Höyüğüdür. Zamanla burası da dağılarak bir kısmı Küçükkarataş, bir kısmı Gölkaya köyüne ve bir kısmı da Karataş ilçesine yerleşmiştir. Bir kısmı da kumlukta kalarak Çingen Höyüğü yanında şimdiki Kapı Köyüne yerleşmişlerdir.

           Kapı Köyü;

     Akyatan Lagün Gölün batısında bulunan kumluk, çalılık ve çamlık alan Coğrafi yönden incelendiğinde; Kumluğun doğusu Akyatan Lagün Gölü, Güney ve Batısında (eski Ceyhan ırmak yatağı) Boğaz ile Akdeniz vardır. Kumluk alana Tuzla tarafından tek giriş yapıldığı için bu nedenle buraya kapı demişlerdir. Kurulan köye de Kapı adını vermişlerdir. 01.01.2012

                                                                                                                           İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Dörtdirekli den Kapı Kumluk, Çamlık ve Çalılık alan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri