Bozdoğan Yörüklerinin Merkez Kışlağı



010-Bozdoğan Yörüklerinin Merkez Kışlağı


Eskiden köyümüzün yerinde yaşayanların (bulaşıcı hastalık) kıran girmesi sonucu ölüm olayından dolayı boşaldığını anlatmıştık.. 

O dönemde hayvancılık yapan konar göçer hayat yaşayan bölgedeki tüm Bozdoğan Yörüklerin Gölkaya Bucak mevkiin kışlak olarak kullandıklarından Bozdoğan Yörüklerinin Merkez Kışlağı olduğu söylenmektedir. 

Bozdoğan Yörükleri buraya geldikleri zaman oymaklar halinde çadır kurarak yerleşirlermiş. 

Toprağı ve bitkileri çok iyi bildiklerinden dolayı, nereden kolayca su çıkacağını tespit ederek kürekle kazdıkları kuyulardan çıkan su ile ihtiyaçlarını karşılarmış. Her oymağın kendi mıntıkasında su kuyusu varmış.  

Kış yaylağı olan Bucak mevkiine göç geldiklerinde hayvanlarını Kapı köyü, Bozdoğan yurdu, Çingen Höyüğü, Kapı köyünde Sırınsı yurdu, Küçükkarataş, İskele köyü, Yemişli, Gözne, Cıngırlar yurdu, Deli Yusuflu, Cıvıklar, Bahçe, Bebeli ve hatta Adalı köyüne kadar olan otlakıyelerde  hayvanlarını otlatırlarmış.

 Her Yörük oymağının atalarından aldıkları kendine has sembolü yani işareti vardır. Hayvanlarına da karışmasın ve kayıp olmasın diye bu işareti kullanırlarmış.

Göç yapacakları zaman, çadırlarını söküp yüklerini tuttuktan sonra da açtıkları su kuyularını temiz kalsın diye tekrar kapattıktan sonra göç ederlermiş. 

           Konar göçer Bozdoğan yörüklerin kışlık yaylağı olan Bucak mevkini de köyün kurucusu Hacı Ali (Tekoğlan) ağa da mera olarak kalmasını istemiştir. 01.01.2012

                                                                                                                    İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız.  


Gölkaya Bucak Mevki

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri