Beçoğulları

            012 - Beçoğulları;  

 

 Beçiklerde Oğuz Türkleri Üçok Boyuna bağlı Kütük Bozdoğan dır. 

Karaisalı'nın o zamanki adları Kaloğlu, Mistikler ve Kibaroğulları köylerinden Bozdoğan boyu aşireti olan Emirciklerle Karataş'ın Abdioğlu, Herekeli ve Çotlu köyüne göç ederek yerleşen Bozdoğan boyundan olan Beçik Koca Mehmet unvanını; yaşadığı yöreden, işinden ve şahsiyetinden almıştır. 

Beçik Koca Mehmet'in elde ettiğim bilgilere göre yaşadığı dönem 1690-1750 yılları olarak tahmin ettim.


           Orman köyleri, çam kozalağına Beçik derlermiş.

Beçik Koca Mehmet; Hayvancılık yaptığı ve keçi beslediğinden keçi yavrusu oğlağa da Beçik derlermiş. Ayrıca yumurtası büyük olan Beç tavuğu da beslermiş. Bu isimlere dikkat edilirse yenilik ve üretim anlamı vardır. Güvenilir ve yardımsever kişiliğinden de Koca şöhretini almıştır. Mehmet ismi zaten Türk-İslam kültüründe erkek ismidir. Böylece Beçik Koca Mehmet unvanını işi ve şahsiyetinden dolayı çevresi  yakıştırmış ve kendisi de korumuştur.

Türk Dil Kurumu (TDK) basılı eski sözlükte "Beçik" kelime olarak geçmiyordu. Benim soyadım Beçik olduğu için sözlükte geçmesini sağlamak üzere, Nüfus Müdürlüğü ile görüşmeler yaptım. Sözlükte kaydı olmayan bu kelime nüfusta kullanılmıştı. Müracaatım ve sonraki girişimlerim sonuç verdi. Beçik anlamı; Keçi yavrusu, oğlak. Şeklinde TDK sözlük kaydına girmiş oldu.

2008 Yılında resmi olarak soy kütüğümü çıkartmıştım 333 nüfusumuzu gördüm. Bunun 153 kişisi baba tarafım Beçiklerdendir. Değişik soyada sahip  Beçikler vardır. Diğerleri de anne tarafımdan akrabam ve Bozdoğandır.

Adana'daki Beçiklerin dışında Nevşehir, Aksaray, İstanbul ve Hatayda da Beçiklere rastladım, görüştüklerim oldu. Bunlar çıkarttığım kayıtta yoktur.

Beçik Koca Mehmet, göçten sonra Çotlu köyünde yaşamıştır ve kabri Çotlu köyünde olduğunu babamdan dinlemiştim. Bir kızı ve Süleyman isminde bir oğlu vardır. Oğlu Süleyman'ın da Abdullah ve İbrahim isimli iki oğlu vardır. Bekir (Beçoğlu) İbrahim’in oğludur. 

Eskiden doğan bebekler şartlar nedeniyle bir yaşından sonra kayıt yaptırılırmış. Kayda girmemiş olan Süleyman ve İbrahim isimli iki ağabeyim ile küçüğümüz Yılmaz isminde bir kardeşim vefat etmiştir. Babam iki oğlunda da atasının isimlerini yaşatmaya çalışmıştır. Yılmaz ismi ise sinema sanatçı Yılmaz Güney'den esinlenerek vermiştir. 

Kabirleri Gölkaya Garip ve Çocuk Mezarlığındadır. Ruhları şad olsun.

            Bekir (Beçoğlu) atası - dedesi olan Beçik Koca Mehmet'in yaşamını örnek aldığı için Beçoğlu unvanını kullanmıştır. Soyadı kanunu çıktığında da büyüklerimiz tarafından nüfusa Beçoğlu yazılması istenmiş ise de yanlışlıkla Beçik olarak yazılmıştır.

Bekir (Beçoğlu), Osmanlı Devlet sınırlarında olan Yemen’de dört yıl askerlik yapmıştır.  Buradaki olaylarda yaralanmış ve Gazi olmuştur. Yine askerde iken Hac faraziside nasip olmuştur. Kendisi askerde iken kız kardeşi (Fevziye) Gölkaya köyümüze gelin gelmiştir. (Öğretmen Mehmet Aslan'ın ninesidir.) Askerden terhis olan Bekir (Beçoğlu) kız kardeşini ziyarete Gölkaya’ya geldiğinde bir kaç gün köyümüzde misafir kalmıştır. Bu sırada köyün ağası Hacı Ali (Tekoğlan), Bekir'in hal ve davranışını beğenerek çiftliğinde çalışmasını istemiş ve Bekir'de teklifi kabul etmiştir.

Bekir (Beçoğlu) çiftlikte çalışırken ağanın kızı Fatma ile gönül ilişkisine girmiş ve evlenmiştir. Evlilik sonucu da köyümüze yerleşmiştir. Mehmet, Ömer, Ümmügülsüm (Ümmüce) Meryem ve Döndü adlarında iki oğlu ve üç kızı olmuştur.  

Bekir (Beçoğlu) babamın dedesidir. Kabri Gölkaya Yamanlar Taşköprü Mezarlığındadır.

 *

            Annem ise Çakırören köyü Bozdoğanlar
dan. Bozdoğan boyuna bağlı Kürkçü aşiretinden Kürkçü Osman'ın torunlarından Selver Bekar’ın kızıdır.

            Selver Bekar benim anneannemdir. Erken vefat eden ve aynı soydan dedem namı diğer İsa resmi kayıtta Şemsettin (Sırınsılı) ile ikinci evlilik yapmıştır.

Şemsittin (Sırınsılı); Karataş Nüfus Müdürlüğünde Sırınsı Köyü nüfusuna kayıtlı olduğu, anneannem Selver Bekar ile ikinci evlilik yaptığı ve bu evlilikten annem olmuştur. Daha sonra anneannemden boşanan dedem Şemsettin (Sırınsılı) Bebeli köyünden Ümmügülsüm (Çerkez) ile evlenmiş ve bu evlilikten de iki kızı Feride ve Zeliha teyzem olmuştur. 

Şemsettin dedem Bebeli'de vefat etmiş ve defin işlemi orada yapılmıştır. Çocukken rahmetli annemle yol kenarındaki mezarını ziyaret etmiştim. 

Emekli olduktan sonra mezarını yaptırmak için araştırdığımda; Ceyhan nehri üzerine köprü yapıldıktan sonra yol genişletme çalışmasında mezarının kayıp olduğunu Zeliha Ayık teyzemden öğrendim.


          Kürkçü Osman'ın Gölkaya’lı olduğunu da duymuştum. 

Gölkaya'da Kürkçüoğlu soyadı olanlar, Kürkçü aşiretinden ve Bozdoğan boyundan dır. 

Adana'da Merkez Kürkçü köyü bu aşiretten dolayı Kürkçü adını almıştır. 01.01.2012                                                                      

                                  İsa BEÇİK 

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 


Ayşe (Eşeli) ve Ömer BEÇİK. Babaannem ve dedem.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri