Başcıların Bir Kısmı ve Aydınlar




015 - Başcıların Bir Kısmı ve Aydınlar


Köyümüze bağlı ve yaylak olan Kapı köyü yakınında Çingen Höyüğü ve Bozdoğan yurdu vardır. Başcı'ların bir kısmı ve Aydınlar ile birkaç aile burada yaşamakta iken Aydınlar sülalesi köyümüze, Başçı'lar da Küçükkarataş köyüne ve bir kısmı da Karataş ilçesine yerleşmişlerdir. Buradan göç edenlere de Kapı köyünde geldikleri için "Kapıcılar" şöhretine sahip olmuşlardır.


Buradan Kapı köyüne yerleşmiş olan Hacı Ali Hoca, köylümüzün akrabasıdır.


Fenerci Ömer sülalesi de Çingen Höyüğünden köyümüze geldiklerinde akrabaları olan Sabır Ömer'in evini (Omarın damını) tamir ederek bir süre burada oturmuşlar. Burası hisse paylaşımı nedeni ile Sofu Ahmet'in kızına kalmıştır. Bu durumdan sonra Fenerci Ömer ailece Karataş İlçesine göç etmişlerdir.


Fenerciler, Kapı Kumluk, Çalılık, Dörtdirekli mevkii ve dolayısı ile Akdeniz sahil mıntıkasını çok iyi bildiklerinden Karataş Burnunda bulunan Deniz Fenerini, o dönemin devlet yönetimi, Fenerci Ömer'i görevlendirmiştir. Ailece burayı yönettikleri için işlerinden dolayı Fenerciler olarak şöhret almışlardır.


Çingen Höyüğü ve Bozdoğan Yurdunun bir efsanesi vardır;


O zamanki yönetim Çingen Höyüğü ve Bozdoğan yurdunun nüfusu yeterli şartları uygun olduğu için köy yapmak istemişlerdir. İkamet edenlerde razı olmuşlar ama resmi karar alınması gerekmektedir. Karar çıkana kadar köye yönetici-muhtar lazımdır. 


Burada yaşayanlardan Ali AYDIN saygın ve bilgili biri olduğu için seçimsiz olarak muhtar yapmışlardır. Yerleşim birimi resmi olmadığı için muhtarda da mühür yoktur. Ali Aydın burada mühürsüz olarak yedi yıl muhtarlık yapmıştır. İşte Mühürsüz Ali şöhreti buradan gelmektedir. Daha sonra köy resmiyet kazanmayınca da dağılmıştır.


Aydınlarda akraba oldukları için köyümüze yerleşmişlerdir. O zaman bu sulaleden aydın ve ileri görüşlü olan, kasaplık yaptığı için Kasap Mahmut Efendi diye biri vardır. Aydın biri olduğu için soyadı kanunu çıktığında Aydın soyadını almışlardır. 


Kasap Mahmut Efendinin dokuz erkek çocuğu vardır. Halil isimli oğlu köyümüze yerleşmiştir. Diğer oğulları Payas, Kabasakal ve Mersin iline yerleşmişlerdir. Beş oğlu da seferberlik ve istiklal savaşına katılmışlar. Sonrasında haber alınamamıştır. (Şehit, Gazi ve Kahramanlar sayfamızda kayıtları vardır.


Köyde her kes bir birine akrabadır. 

Köyümüze sonradan çalışmaya gelenler de Gönül bağı nedeniyle evlenerek köyümüze yerleşmişlerdir. 

Tabi ki dışarıdan köyümüze gelin gelenlerimiz de vardır. Bunlarda köyün ortak kültüründe güvenle yaşamışlardır.


Aslında herkesin güzel bir yaşam hikayesi vardır. 01.01.2012

                                                   İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Karataş Burnunda Deniz Feneri


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri