Başcılar

*

013 - Başcılar - Cıngırlar; (Koyuncu Hacılar)


Eşim Başcılardandır.

Başçı'lar da Oğuz Türkleri Üçok Boyuna bağlı Kütük Bozdoğan dır. 

Adana'nın kuzeyinde, Ceyhan ırmağının doğusunda 24 köye yerleşmiş olan, yazın (Kadirli tarafı) Üçkaplı yaylasında, kışın Ceyhan ve Yumurtalık tarafında hayvancılık nedeniyle konargöçer hayat yaşayan, o dönem yönetici durumunda olan Başçı oymağı vardır. 

Başçılar hayvancılığı bırakıp konargöçer hayattan sonrada Ceyhan ve Yumurtalık köylerine yerleşmişlerdir. 

2008 Yılında Başcı sulalesinin eşimden dolayı resmi olarak soy kütüğünü çıkartmıştım. 

Eşimin anne ve babası Başcılardan ve 370 kişilik nüfus vardır. 

Köyümüzdeki yaşlı olan Başcı'ların çoğunun nüfus kaydında veya doğum yerinde yerleşim birimi olarak Bozdoğan geçmektedir. Büyüklerimden dinlemiştim Başçı sülalesinin Ceyhan Kütüklü eski adı Bozdoğan köyünden göç ederek akraba oldukları için Gölkaya köyümüze yerleştiklerini duymuştum.

Köyümüze göç gelen Başcı'ların büyüklerinin adı Hacı olduğu ve hayvancılık ta koyun beslediklerinden dolayı Koyuncu Hacı olarak tanınmışlardır.

            Köyümüze yerleşen Başcı'ların bir kısmı da Kapı köyünde bulunan Bozdoğan yurdunda bir süre yaşamışlardır. Daha sonra Karataş ilçe ve Küçükkarataş köyüne göç etmişlerdir. Adana MAP haritada Kapı köyü yanında Bozdoğan kaydı görülmektedir.

       Soyadı kanunu çıktığında büyüklerimizin talebi üzerine, yönetici konumunda oldukları için nüfusa soyadı Başçı olarak yazılmıştır.

            *

           Cıngırlar;

           Cıngırlar da Oğuz Türkleri Üçok Boyuna bağlı Kütük Bozdoğan dır. Karaisalı tarafı Toroslarda konar göçer yaşarken akraba oldukları içim Beçoğulları ile aynı dönem Karataş Çotlu köyünde yerleşik hayata geçmişlerdir. 

           Yüreğir ilçesi kurulunca Çotlu köyü Yüreğir ilçesine bağlanmıştır.

           Köyümüzün her derde devası (Cıngır ebe) 
Cıngırlar dan olduğu için Cıngır ebe denmiştir. Asıl adı Hatice'dir ve köyümüze gelin gelmiştir. (bu konuyu ayrıca geniş olarak yazdım.)

           Cıngırlar çok geniştir. Hayvancılık yaptıkları için konargöçer hayat yaşamışlardır. Yerleşik hayata geçişte ilk yerleşimleri Çotlu köyüdür.  Çotlu köyünden sonrada Topraklı, Çukurkamış, Kırhasan, Yemişli, Çakırören ve diğer köylere dağılarak yerleşmişlerdir.

          Bebeli köy yolunda Cıngırlar yurdu vardır. Cıngırlar yurdundaki Cıngır Kuyusu (pınar) ve yanındaki tulumba hala çalışmaktadır. Yüreğir ovasındaki Cıngırların hepsi akrabadır ama soyadları değişiktir. 

            Gölkaya Köyündeki Bozdoğan soyadını taşıyanlarda Oğuz Türkleri Üçok Boyuna bağlı Kütük Bozdoğan Aşiretinden olduğu için soyadı kanunu uygulaması başladığında nüfusa soyadı da Bozdoğan olarak yazılmıştır. 

            Eşimin annesi Hacı Yusuf Bozdoğan'ın torunudur. 01.01.2012

                                                                                         İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız.

Hamis Mehmet Başçı ve Hatice Başçı (Cıngır ebe)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri