Köyün Tarihçesi Genel Bilgi


   002 - Köyün Tarihçesi Genel Bilgi

 

            Köyümüzün bağlı bulunduğu ilçemiz Karataş’ın tarihi eskilere dayanmaktadır. Askeri ve ticari yollar üstünde kurulmuştur. M.Ö. 1900’lü yıllarda Arvaza ve Hurri krallıklarının, M.Ö.1530’lu yıllardan sonra Hitit krallığının idaresine girmiştir. M.Ö.1200’ler de, önce Kue, sonra da Asur krallığına geçmiştir. Bilinen yazılı eserlerin çoğu Kue krallığı zamanına rastlamaktadır. Karataş sırası ile Pers, Selevkos, Roma, Bizans, İslam Arapları ve Selçuk Türkleri devirlerini yaşamıştır. Antik devirlerinde “Magarsus” olarak bilinen bu şehir, ortaçağda Roma ve Abbasilerin egemenliğini yaşamış ve daha sonra Osmanlıların idaresine girmiştir. 


            I. Dünya Savaşından sonra bir yıl Fransız işgali altında bulunan kent 1928 yılında İskele adıyla bucak iken, 1957 yılında da Karataş adı ile ilçe olmuştur.

 

            Karataş ilçesine bağlı köylerin bulunduğu ovanın adı Yüreğir ovasıdır. Oğuz Türklerinin Üçoklar Yüreğir boyundan gelen Ramazanoğlularının Adana bölgesinde yaşadıklarından Yüreğir ismi verilmiştir. Ramazanoğulları beyliğinin kurucusu Ramazan Beyin babasının adı da Yüreğir'dir.

 

             Köyümüz ve ilçemizin bağlı bulunduğu Adana il merkezi; yer değiştirmeden, kesintisiz, günümüze kadar sürekli yerleşim birimi olan dünyada tek kenttir.

 

          Romalılar döneminden bu yana Adana il merkezi gibi yer değiştirmeden sürekli yerleşim birimi olan, Karataş - Gölkaya köyü; 1872 yılında bu günkü yerel yönetimler statüsüne girmiştir. Muhtarlıkla yönetilmektedir. Şirin bir köydür. Adana iline 46, Karataş İlçesine 4 km uzaklıktadır.

 

       Köyümüzün yeri; Romalılar döneminde Ferizus adı ile anılırmış. Bu nedenle köyümüzün eski adı Karataş Kaymakamlık köy tarihçesinde Feriziye olarak geçmiştir. 


        Küçükkarataş ile Gölkaya arasındaki eski Ceyhan Irmak yatağı, DSİ eski haritalarında Feriziye Kulağı olarak kaydedilmiştir.

 

             Bundan sonraki isimleri ise büyüklerimden dinlemiştim;

 

          Köyümüzün adı ile ilgili bir başka rivayette de, eskiden köyde Fevzi ya da Fevziye isimli özürlü biri yaşarmış (eğitmen-öğretmen olduğu sanılıyor.) bilgin kişiliği ile herkese yardım edermiş, Buna saygınlıktan dolayı o dönem köylümüz, köyümüzün adı Fevziye olsun demişler ve Fevziye olarak resmi kayıtlarda geçmiştir. 


         Ayrıca DSİ nin yerleri gösteren eski bir haritasında da köyümüzün adı Fevziye olarak geçtiğini gördüm.

 

          Daha sonra ise yine büyüklerimden dinlemiştim; Köydeki aileleri, çocukları eğitecek, onlara gelişme ve yetişme imkanı sağlayacak, insan haklarına saygılı, yaşamlarında etkin nesiller yetiştirmeyi amaçlayarak verilecek eğitim için, köy meclisi, ileri gelenler hoca tutmuşlar. Göreve başlayan bu Hoca da size feyiz vereceğim demiş. Hocanın feyzinden istifade eden köylümüz de köyün adını Feyziye diye söylemeye başlamışlar. Bu isimde o dönem köyün adı Feyziye olarak resmi kayıtlara geçmiştir.

 

            Şimdiki ismi ise;

 

         Köyün batısında, Akyatan Lagün Gölü Kuş cenneti, Doğu, Güney ve Kuzeyinde Ceyhan eski ırmak yatağı (kulak-akak-bazı eski harita kayıtlarında azmak geçer) dört bir tarafı su ile çevrili olduğundan bunlar göl olarak değerlendirilmiştir. Hatırladığım kadarıyla 1960 lı yıllarda köy arazisinde artezyen çalışmalarında zeminin kayalık olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle göl ve kayanın birleşmesiyle şimdiki adı Gölkaya ismini almıştır. Resmi kayıtlarda Gölkaya olarak geçmektedir.

 

           Artezyen çalışması yabancıların (o zamanki adı ecnebilerin) petrol arama çalışmalarıydı. Çok kuyu açıldı ve meçhul olarak kapatıldı.

 

          Nüfus Müdürlüğünde 2008 yılında aile soy ağacı çıkarmıştım. Soy ağacında bir çoğumuzun nüfus kayıtlarında da doğum yeri veya nüfusa kayıt sütununda yukarıda ki isimler (Fevziye, Feyziye) resmi kayıtlarda geçmiştir.

 

          Günümüzde Gölkaya köyümüz adına çeşitli istatistik bilgisi almaya gittiğim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürlüğünde, Gölkaya adında köy olmadığı bildirilmesi üzerine yapılan görüşmelerim sonucu; kayıtlarında ve İnternet te birçok yerde yanlışlıkla Gölyaka olarak yazılmış olduğu anlaşıldı. İlgili yerlerle görüşme yaparak 01.01.2012 Tarih itibarı ile TÜİK Adana Bölge Müdürlüğünde Gölkaya olarak düzeltme yaptırmıştım.

 

              Köy idik Mahalle Olduk

 

           Gölkaya Mahallesi; 12.11.2012 Tarihinde kabul edilen 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kurulması ve Sınırlarının Belirlenmesi Hakkındaki Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile Adana Büyükşehir, Karataş Merkez ilçe ve Gölkaya köyümüzde, Karataş’a bağlı Gölkaya mahallesi olmuştur. 01.01.2012


İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 

Not;

Yüreğir Ovası ve Karataş köyleri, genelde 1867'de Fırka-i Islahiye tarafından zorunlu iskana tabi tutularak Çukurova'ya yerleştirilen Yörük Türkmenler tarafından kurulduğu düşünülmektedir. 



Köyün adları ile ilgili montaj fotoğraf


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri