Önsöz

*

 001 - Önsöz

Köyümüzün yeri; Romalılar döneminde Ferizus adı ile anılırmış. Bu nedenle köyümüzün eski adı Feriziye olarak bilinmektedir.

Romalılar döneminden bu yana yer değiştirmeden sürekli yerleşim birimi olan, Karataş, Gölkaya köyü; 1872 yılında bu günkü yerel yönetimler statüsüne girmiştir. Muhtarlıkla yönetilmektedir.

Akdeniz’in çevresindeki ülkelerin hepsi tarihten, doğa güzelliklerinden ve Akdeniz duyarlılığından nasiplerini almışlardır.

Dünyanın hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarındaki ve adalarındaki kadar birçok devlet ve uygarlığın kurulup, bir birinin yerini aldığı görülmemiştir. Günümüz uygarlığının üzerinde yükseldiği temel olan eski uygarlıklar Akdeniz'in çevresinde ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Bu nedenle, Akdeniz bütün tarih boyunca bir merkez olmuştur.

İnsanlık tarihinin başarıları da, felaketleri de Akdeniz kıyısında yaşanmıştır. Önemini günümüzde de sürdürmektedir.

Tarihi, coğrafi ve iklimsel özellikleri Akdeniz'i Cennet haline getirmektedir. Pırıl pırıl kumları, masmavi sularıyla Akdeniz, dünyadaki turizm hareketlerinin büyük bir bölümünü kendine çekmektedir.

Üç kıtayı birbirine bağlayan, uygarlıkların beşiği olan Akdeniz'in doğa güzelliğinden ve tarihinden nasibini alan köyümüz Gölkaya’yı tanıyalım.

 Bu düşünce ile  Gölkaya Köyü Genel Kültür blog ve ek sayfalarımızı açtım. Bildiğim veya büyüklerimden veya bileni dinleyerek elde ettiğim bilgileri aynen bu sayfada paylaştım. Sizlerden gelen bilgileri ekleyerek ve yanlışlarımı düzelterek çalışmalarımız devam etmektedir. 

Bilgi aldıklarımdan ahrete intikal edenlerin ruhu şad olsun. Hayatta olanlardan Allah razı olsun.

Herkese, herkes adına teşekkür ediyorum. Aldığım bilgileri de sizlerle paylaşıyorum. Çünkü hayat paylaştıkça güzeldir. 

Gölkaya köyümüzün dört tarafında su vardır.

“Medeniyetler su ile gelir, su ile gider.”

Su ortasında bulunan köyümüzü tanıyalım ve geliştirelim. 01.01.2012

Gölkaya Köyü Genel Kültür sayfasındaki bilgileri 1983 yılından itibaren büyüklerimizden ve bilenleri dinleyerek hazırladım. 

O yıllar bilgisayar yoktu daktilo ile hazırlamayı düşünüyordum. Hatta pazarda uzuz bulduğum küçük bir daktilo aldım ve yazmaya başlamıştım. Daha sonra seri olduğunu bildiğim elektronik ve ispirtolu şeriti olan daktilo almıştım.  Bilgisayar çoğalmasıyla evde duran daktiloları Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Kültür Merkezine bir miktar kitapla birlikte hediye ettim.

Topladığım bilgileri not etmiştim toparlayarak sayfayı oluşturdum. 

*
Not; Mevcut bilgileri öncelikle güçlü hafızasıyla yardımcı olduğu için eşim Teslime Beçik'e, sayfayı hazırlarken yardımlarından dolayı çocuklarım-öğretmen kızlarıma, bilgilerinden istifade ettiğim annem ve Babam Lütfi Beçik, Ayşe Beçik Eşeli ebem, Selver Bekar ebem, Nadiye teyzem, Zeliha Ayık teyzem, Hatice Başcı (Cıngır) ebe, Ali Ramazan Başcı, Veysel Erdem Bozdoğangil,
Bekir emmim ve büyük ana Dursun hala, Münevver Karadağ, Selver Kaplan, Fevzullah Başcı, Erdal Başcı, Mahmut Menteş, Sultan Menteş, Hüseyin Menteş, Rabia Üçgül teyze, Ali Üçgül, Neşet Kara, İhsan Kara, Ferdane Oğlakçı, Medine Kürkçüoğlu, Hatice (Kürkçüoğlu) Yaraşır, Ferdane Oğlakçı, Ali Kıllı, Mehmet Kıllı, Üzeyir Sayın, Osman Nuri Kaplan, Cabbar Uluğ, Mithat Uluğ, Şeref Uluğ, Fatma Başçı, Mahmut Buldur, Emrullah Buldur, Adnan Doğan Buldur, Elif Metin, Abdulatif Aydın, Bayram Aydın, Fadime Yıldız, Münire Aslan, Behlül Aydın, Ali Aydın, Muhsin Işık, Mediha Işık, Bekir Metin, Abdurrahim Şentürk, Mustafa Şentürk, Hasan Basri Yavuz, Bünyamin Yavuz, Battal Kanver, Osman Nuri Kaplan, Abdullah Kaplan, Abdussamet Yeşil, Mehmet Ali Yeşil, Duran Aslan, Cevdet Aslan, Yahya Kaplan, Hacer Kaplan, Em. İmam Ahmet Aydemir

Bilgilerinden yararlandığım. Ahrete intikal edenlerimizi Allah rahmet etsin. Hayatta olanlarımızdan Allah razı olsun. 01.01.2012 

İsa BEÇİK

Sabırlı, sağlıklı, eğitimli ve doğru iletişimli kalınız. 








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikayesi

Memleket Sevdamız

Yüreğir Ovası Aşiretleri